Η «Επιχείρηση: Argo» του αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτη Μπεν Άφλεκ κατάφερε τελικά να κερδίσει το κορυφαίο έπαθλο της 85ης τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ, αφού αναδείχθηκε καλύτερη ταινία. >>>

Η ταινία αναφέρεται στην επιχείρηση διάσωσης από τη CIA έξι αμερικανών διπλωματών που κρατούνταν όμηροι στο Ιράν, μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Υποψήφιες στην ίδια κατηγορία ήταν επίσης οι ταινίες «Αγάπη» (Amour) του Μίκαελ Χάινεκε, «Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου» του Μπεν Ζάιτλιν, «Django: Ο Τιμωρός» (Django Unchained) του Κουέντιν Ταραντίνο, «Οι 'Αθλιοι» του Τομ Χούπερ, «Η Ζωή του Πι» του Ανγκ Λι, «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Οδηγός Αισιοδοξίας» του Ντέιβιντ Ο. Ράσελ και «Zero Dark Thirty» της Κάθριν Μπίγκελοου.

Το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας του για τη σκηνοθεσία της ταινίας «Η Ζωή του Πι», μιας δραματικής ταινίας σε 3D βασισμένης στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιαν Μαρτέλ, κέρδισε ο Ανγκ Λι.
Πρόκειται για μια περιπέτεια φαντασίας στην οποία ένα αγόρι στην Ινδία επιζεί από το ναυάγιο ενός πλοίου και βρίσκεται σε μια σωσίβια λέμβο με μια τίγρη της Βεγγάλης.
«Η Ζωή του Πι» ήταν υποψήφια για 11 Οσκαρ, ανάμεσα στα οποία και αυτό της καλύτερης ταινίας. Ο 58χρονος Λι, ο οποίος άρχισε την καριέρα του σκηνοθετώντας κινέζικες ταινίες, κέρδισε το πρώτο του Οσκαρ το 2006 για τη σκηνοθεσία της ταινίας «Βrokeback Mountain».

Ο βρετανός ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λιούις κέρδισε για τρίτη φορά το Οσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου ενσαρκώνοντας αυτή τη φορά τον αμερικανό πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν στην ταινία «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Ο 55χρονος ηθοποιός, ο οποίος ήταν το μεγάλο φαβορί, επικράτησε των Μπράντλεϊ Κούπερ (Οδηγός Αισιοδοξίας), Χιου Τζάκμαν (Οι 'Αθλιοι), Χοακίν Φίνιξ (The Master) και Ντένζελ Ουάσινγκτον (Flight).

Στην αμερικανίδα Τζένιφερ Λόρενς απονεμήθηκε το 'Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Οδηγός Αισιοδοξίας». Υποψήφιες σε αυτήν την κατηγορία ήταν επίσης η Τζέσικα Τσαστέιν ( Zero Dark Thirty), η Εμανουέλ Ριβά (Αγάπη), η Κουβενζανέ Γουόλις (Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου) και η Ναόμι Γουότς (The Impossible).

Ο αυστριακός ηθοποιός Κρίστοφ Βαλτς είναι ο νικητής του Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο, «Django, Ο Τιμωρός», όπου υποδυόταν έναν εκκεντρικό οδοντίατρο.

«Συμμετείχαμε στο ταξίδι ενός ήρωα και ο ήρωας εδώ είναι ο Κουέντιν. Ανέβηκες στο βουνό επειδή δεν το φοβόσουν», δήλωσε ο Βαλτς αφού παρέλαβε το πολυπόθητο αγαλματίδιο.

Η Αν Χάθαγουεϊ κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για τη συμμετοχή της στην ταινία «Οι Άθλιοι».

Το Όσκαρ Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης απονεμήθηκε στους Ρικ Κάρτερ και Τζιμ Έρικσον για την ταινία «Λίνκολν».

Το «Brave», η ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar που εξιστορεί τις περιπέτειες μιας νεαρής σκωτσέζας πριγκίπισσας, κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων (μεγάλου μήκους).

Στην αυστριακή ταινία «Αγάπη» απονεμήθηκε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Μάικλ Χάνεκε, η οποία θεωρείτο ένα από τα φαβορί, εξιστορεί τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης ενός ζευγαριού ηλικιωμένων στο Παρίσι, καθώς η γυναίκα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ζωής της.

Ο Κλαούντιο Μιράντα κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας με την ταινία «Η Ζωή του Πι».

Το Όσκαρ ενδυματολογίας πήρε η Ζακλίν Ντουράν για την “Άννα Καρένινα” και του μακιγιάζ οι Λίζα Γουέσκοτ και Τζούλι Νταρντνέιλ για τους “Άθλιους”.

Νικήτρια του 'Οσκαρ καλύτερου τραγουδιού ήταν η βρετανίδα τραγουδίστρια Αντέλ για το «Skyfall» στην ομώνυμη ταινία του Τζέιμς Μποντ.

Η 24χρονη σταρ, η οποία είχε τραγουδήσει το «Skyfall» λίγα λεπτά νωρίτερα, κατά την έναρξη της τελετής, παρέλαβε το χρυσό αγαλματίδιο με δάκρυα στα μάτια. «Είναι υπέροχο», δήλωσε συγκινημένη και πρόσθεσε: «Και εσείς είστε υπέροχοι».

Η ωραιότερη στιγμή της βραδιάς, πάντως, ήταν όταν η Σίρλεϊ Μπάσεϊ βγήκε με ένα χρυσό φόρεμα και τραγούδησε το “Γκολντφίνγκερ”, στο μίνι αφιέρωμα για τον Τζέιμς Μποντ…