eyath_1-001.jpg

Την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) ενέκρινε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). >>>

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το μοντέλο αξιοποίησης προβλέπει την πώληση του 51% επί του συνόλου των μετοχών και τη μεταβίβαση του ελέγχου της εταιρείας σε επενδυτή που θα επιλεγεί μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει με τη δημοσίευση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος εντός του τρέχοντος μήνα και να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου τριμήνου του 2013.

Σημειώνεται πως η ΕΥΑΘ κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το σύνολο των μετοχών της εταιρείας διαπραγματεύεται στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το ποσοστό που τίθεται προς πώληση αφορά την εμπορική εκμετάλλευση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και όχι τα πάγια, που παραμένουν στο Δημόσιο.

«Δεν παραχωρείται το νερό, ούτε τα βαριά δίκτυα μεταφοράς. Δεν παραχωρούνται τα πάγια, αλλά παραμένουν στην ΕΥΑΘ Παγίων», έχουν διαβεβαιώσει ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, πρόσφατα από τη Βουλή.

Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ έχει εκφράσει το σωματείο εργαζομένων στην εταιρία. «Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και έτσι πρέπει να μείνει. Δεν μπορεί να μπαίνει στη λογική του κέρδους και στα πλαίσια της απόδοσης μερίσματος ανά μετοχή», αναφέρουν χαρακτηριστικά, στον δικτυακό τους τόπο οι εργαζόμενοι. Υπενθυμίζεται επίσης ότι μόλις προχθές, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, δήλωσε ότι το κόμμα της θα αντιπαλέψει με κάθε τρόπο την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ ΑΕ.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η ΕΥΑΘ είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση. Στο 9μηνο του 2012 ο τζίρος ανήλθε στο ποσό των 53,9 εκατ. ευρώ.

Εντωμεταξύ, κρίσιμος μήνας για το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, γενικά, θεωρείται ο Απρίλιος, καθώς στις 5 Απριλίου κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΠΑΠ, ενώ στις 12 κατατίθενται οι προσφορές για ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ. Επίσης, έως το τέλος Απριλίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία και για το ακίνητο Αφάντου Ρόδου, αλλά και τις 6 Προξενικές κατοικίες στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων για φέτος έχει τεθεί στα 2,5 δισ. ευρώ.