lefkos pyrgos omixli_01.jpg

Συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Φωνές της πόλης. Ιστορικές διαδρομές με θεατρικά δρώμενα” το οποίο οργανώνει το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών, του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο εορτασμού  των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. >>>

Με βάση τα πρώτα στοιχεία της αξιολόγησης στον πρώτο κύκλο του προγράμματος συμμετείχαν περίπου 260 μαθητές από 13 σχολικές μονάδες του Δήμου Θεσσαλονίκης και περίπου 60 εκπαιδευτικοί.

Στο δεύτερο κύκλο του προγράμματος, από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Μαρτίου 2013, θα καλυφθούν  άλλες  13 σχολικές ομάδες.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο με την εκδήλωση «Φωνές νέων της πόλης», στην οποία οι σχολικές ομάδες θα παρουσιάσουν τα έργα, λογοτεχνικά, μουσικά, εικαστικά, θεατρικά, ερευνητικές εργασίες κ.ά., που εμπνεύστηκαν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει έναν περίπατο με θεατρικά δρώμενα (walking performance) από φοιτητές και αποφοίτους του Τμήματος Θεάτρου. Ο περίπατος διατρέχει το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης με στάσεις σε επιλεγμένα μέρη, ώστε οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με σημαντικές στιγμές της ιστορίας και της πνευματικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν και να οραματιστούν το μέλλον της πόλης. Κάθε περίπατος ξεκινάει στις 10.00 το πρωί με αφετηρία την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και έχει διάρκεια περίπου τρεις ώρες με την εξής διαδρομή: Άγιος Δημήτριος, Πλατεία Δικαστηρίων, Πειραματικό Σχολείο Α.Π.Θ., Αχειροποίητος,  Μπέη Χαμάμ. Με το πέρας του περιπάτου, οι μαθητές συνομιλoύν με τον καλεσμένο της ημέρας, που είναι κάθε φορά ένα πρόσωπο με δράση στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης.