Την εμπλοκή του Νίκου Ρωμανού στην οργάνωση «Πύρινες Σκιές» που είχε επιτεθεί εμπρηστικά στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στον Αγ. Δημήτριο, διαπίστωσε μέσω του εργαστηριακού ελέγχου η ΕΛ.ΑΣ.. >>>

 

Το «σοκαριστικό» του γεγονότος είναι ότι η επίθεση, συνέβη μόλις 6 μήνες μετά την δολοφονία του φίλου του, Α. Γρηγορόπουλου, όταν ήταν 16 χρονών!

Επίσης, από τα εργαστήρια προκύπτει και η συμμετοχή του «τοξοβόλου» Γιάννη Μιχαηλίδη στην αιματηρή συμπλοκή της Πεύκης.

Παράλληλα «ταυτοποιούνται» δύο ακόμη σπίτια σε Κολωνό και Πόρτο Ράφτη στα οποία κινήθηκαν και έμειναν μέλη της «Συνωμοσίας»... του Βόλου και ληστές του Βελβεντού.

Επίσης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., ο Δημήτρης Πολίτης συμμετείχε στη ληστεία στο Φιλώτα Φλώρινας, ενώ είχε παρουσία σε διαμέρισμα της οδού Νικ. Πλαστήρα 14 στον Ταύρο, όπου είχε συλληφθεί η ανώνυμη οργάνωση των «4» φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη, στο οποίο είχε βρεθεί οπλισμός αλλά και μία «έτοιμη» προκήρυξη στην οποία δεν είχε μπει τρομοκρατική επωνυμία. Οι «4» είχαν συλληφθεί για εμπρηστική επίθεση τον Οκτώβριο του 2010 σε κτίριο της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη, οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ έχουν κατηγορηθεί για σύσταση συμμορίας και όχι για «συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση», κάτι που είχε προκαλέσει τη δυσφορία αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ..

Η διασύνδεση με «Επαναστατικό Αγώνα»

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτουν πως στο κλείστρο όπλου που είχε στην κατοχή του ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στη «Συνωμοσία» Γιάννης Σακκάς κατά τη σύλληψή του όταν έβγαινε από την πολυκατοικία της οδού Καισαρρείας, στη Νέα Σμύρνη, βρέθηκε γενετικό υλικό, το οποίο ταυτοποιήθηκε με αντίστοιχο, που βρέθηκε στο σπίτι φυλακισμένου μέλους του «Επαναστατικού Αγώνα» στην οδό Παιωνίου 18 στην Πλ. Βικτωρίας και σε γιάφκα της ίδιας οργάνωσης στην οδό Σαραντόγλου 35 στη Ν. Φιλαδέλφεια. Στοιχείο που εμπεριέχεται στη δικογραφία της «Συνωμοσίας».

6F2AM4STILIΣτην Σαραντόγλου είχε βρεθεί προκήρυξη του Επαναστατικού Αγώνα, με τις διορθώσεις που έγιναν μετά την ένοπλη επίθεση στα Εξάρχεια και τον τραυματισμό του αστυφύλακα Διαμαντή Ματζούνη. Είχαν βρεθεί επίσης, υλικά μεταμφίεσης (κουκούλες, φόρμες παραλλαγής, μάσκες, μπότες κλπ) διαρρηκτικά εργαλεία και άδειες βαλίτσες.

Το σπίτι αυτό είχε εντοπιστεί από τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πλήρωνε το νοίκι του σπιτιού ο Χριστόφορος Κορτέσης, ο οποίος το είχε νοικιάσει με ψεύτικα στοιχεία, αλλά και από πληροφορία που έδωσε πολίτης, ο οποίος αναγνώρισε τον συλληφθέντα από τη φωτογραφία του που έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία. Οι αστυνομικοί εκτιμούσαν ότι το σπίτι αποτελούσε σημείο συνάντησης των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης λίγο πριν ξεκινήσουν τις διάφορες ενέργειές τους.

Οι «Πύρινες Σκιές»

Στις 27 Ιουνίου 2009 κατά τη διάρκεια εμπρηστικής επίθεσης στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στον Αγ. Δημήτριο, είχε βρεθεί ένας σκούφος που είχε πέσει από τους δράστες. Πάνω σε αυτόν, σύμφωνα με την αστυνομία, ταυτοποιήθηκε γενετικό υλικό του 16χρονου τότε Νίκου Ρωμανού, ενώ στον ίδιο χώρο προέκυπτε συμμετοχή του φυλακισμένου μέλους της «Συνωμοσίας» για την αποστολή εκρηκτικών δεμάτων, Παναγιώτη Αργυρού.

6F3AM4STILIΗ οργάνωση «Πύρινες Σκιές» στην οποία φέρεται να συμμετείχε ο Νίκος Ρωμανός είχε προχωρήσει από τις αρχές του 2009 σε εμπρηστικές επιθέσεις σε εταιρεία αυτοκινήτων στο Χαλάνδρι αλλά και σε τράπεζα και ασφαλιστική εταιρεία στον Νέο Κόσμο.

Μετά την επίθεση στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ από περίπου δέκα άτομα, τα οποία πέταξαν μολότοφ και γκαζάκια, η οργάνωση έγραφε στο κείμενό της: «Στόχος μας να προκαλέσουμε πρόβλημα στο κοινωνικό σύνολο, να σαμποτάρουμε τις υποδομές του δημοσίου, να επιβραδύνουμε έστω και λίγο την παραγωγή και την κατανάλωση, να αυξήσουμε το δημόσιο χρέος και να δημιουργήσουμε ακόμα μια εστία πολέμου και στην πιο απόμερη γωνιά της μητρόπολης». Σε αυτά η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκει ομοιότητες σχετικά με κείμενα της «Συνωμοσίας».

Σε άλλο κείμενό της η οργάνωση σημείωνε: «Τη νύχτα του χτυπήματός μας στις 6 Μάρτη έκλεισαν τρεις μήνες από την απώλεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Δεν είμαστε χριστιανοί να τελούμε μνημόσυνα με ανθοδέσμες και δάκρυα. Τιμάμε τον ενθουσιώδη τσαμπουκά του Αλέξη με τη συνέχιση του πολέμου, του ίδιου πολέμου που του στοίχισε τη ζωή και δεν πρόλαβε καλά καλά να γνωρίσει».

Κολωνός και Πόρτο Ράφτη

Το γενετικό υλικό του Ιωάννη Μιχαηλίδη ταυτίζεται με γενετικό υλικό που είχε ανιχνευτεί σε πιστόλι, μάρκας GLOCK, που είχε βρεθεί στη συμπλοκή αστυνομικών και δύο ενόπλων, στις 18 Μαΐου 2011. Κατά τη διάρκειά της είχαν τραυματιστεί δύο αστυνομικοί, ένας από τους δράστες, Θεόφιλος Μαυρόπουλος, ενώ ο «τοξοβόλος», σύμφωνα με τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, είχε καταφέρει να διαφύγει με το περιπολικό της Αστυνομίας.

tromokratia_belbendos_20130210_01Γενετικό υλικό των Μιχαηλίδη, Πολίτη και Ρωμανού ταυτίζεται με αντίστοιχο που έχει βρεθεί σε πειστήρια μέσα σε διαμέρισμα της οδού Διστόμου 87 στον Κολωνό, σε διαμέρισμα της οδού Σαπφούς 182 στην Καλλιθέα και στην οδό Ελλησπόντου 53 στη Ν. Ιωνία Βόλου.

Η «ύπαρξη» των διαμερισμάτων της οδού Διστόμου 87 στον Κολωνό και στο Πόρτο Ράφτη, είχε μείνει «κρυφή» από τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Το διαμέρισμα της Διστόμου είχε ενοικιαστεί με πλαστά στοιχεία -δεν αναφέρουν με ποια- στις 5 Δεκεμβρίου 2011 για δύο μήνες. Οι ληστές του Βελβεντού όμως έφυγαν νωρίτερα περίπου στις 20 Ιανουαρίου 2012, όταν η ιδιοκτήτρια τους «πίεζε» για κάποιες εργασίες στο ρολόι της ΔΕΗ. «Άτυχη» συγκυρία για τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι εντόπισαν το συγκεκριμένο διαμέρισμα και πήγαν σε αυτό 1-2 μέρες αργότερα. Το σπίτι στο Πόρτο Ράφτη, δεν έχει διαπιστωθεί πως και ποιος το νοίκιασε, εντοπίζεται όμως παρουσία του Δημήτρη Πολίτη στο εσωτερικό του, ενώ σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., αποτελούσε κρησφύγετο των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» που συνελήφθησαν στις 14 Μαρτίου 2011 στο διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου στη Ν. Ιωνία Βόλου.

Η συμπλοκή της Πεύκης

Στις 18 Μαΐου 2011 το πλήρωμα περιπολικού της Άμεσης Δράσης, στη συμβολή των οδών Επικούρου και Αιόλου στην Πεύκη, επιχείρησε να ελέγξει δύο άτομα που περιεργάζονταν ένα μοτοποδήλατο. Από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και ένας από τους δράστες, ο 21χρονος Θεόφιλος Μαυρόπουλος, ενώ ο άλλος ένοπλος διέφυγε από το σημείο με το περιπολικό της Άμεσης Δράσης, που βρέθηκε λίγη ώρα αργότερα στην οδό Θεσσαλονίκης κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά.

tromokratia_belbendos_20130210_03Στο σημείο της συμπλοκής βρέθηκε ένα όπλο μάρκας Glock, στο οποίο σήμερα ανακοινώθηκε ότι ταυτοποιήθηκε γενετικό υλικό του «τοξοβόλου» Γιάννη Μιχαηλίδη, με ένα γεμιστήρα που χρησιμοποίησε ο Θεόφιλος Μαυρόπουλος, ενώ στη μέση του είχε θήκη για όπλο.

Ακόμη ακριβώς δίπλα εντοπίσθηκε και ένα κλεμμένο δίτροχο στο οποίο πιθανολογείται ότι επέβαιναν οι δύο ύποπτοι που θέλησαν να ελέγξουν οι αστυνομικοί. Το δίτροχο μικρού κυβισμού, μάρκας Honda, είχε κλαπεί στις 16 Μαΐου -δηλαδή δύο μέρες νωρίτερα- από την Κυψέλη.

Σε σακίδιο που βρέθηκε είχαν βρεθεί κάποια διαρρηκτικά εργαλεία, κλειδιά και κάποιες τηλεκάρτες επικοινωνίας.

Σημειώνεται ότι αποτυπώματα και γενετικό υλικό του Θεόφιλου Μαυρόπουλου είχαν βρεθεί στα σπίτια της Συνομωσίας, στο Βόλο και την Καλλιθέα, ενώ και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ήταν μέλος της συγκεκριμένης τρομοκρατικής επωνυμίας.

Η πρώτη «διασύνδεση» με «Επαναστατικό Αγώνα»

Τα αρμόδια στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ερευνούσαν αυτή τη «διασύνδεση» ανάμεσα στον Επαναστατικό Αγώνα από τα τέλη του 2009. Είχαν διαπιστώσει μεγάλες ομοιότητες σε ισχυρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς, που τοποθέτησε ο Επαναστατικός Αγώνας και η Συνομωσία.

Συγκεκριμένα στις 12 Μαΐου 2009, τουλάχιστον τρία μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, τοποθέτησαν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό σε υποκατάστημα της Eurobank στη συμβολή των οδών Γερουλάνου και Λ. Βουλιαγμένης στην Αργυρούπολη. Τότε τα μέλη της οργάνωσης είχαν έρθει σε τετ α τετ με τρεις συνοριοφύλακες (δύο άνδρες και μία γυναίκα), που περιπολούσαν στην περιοχή. Τους είχαν απειλήσει με βαρύ οπλισμό και είχαν διαφύγει.

Μερικούς μήνες αργότερα στις 27 Δεκεμβρίου 2009, τα μέλη της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς, τοποθετούν ίδια σε συνδεσμολογία, υλικά κατασκευής και εκρηκτικά, βόμβα στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Λεωφόρο Συγγρού, στο Νέο Κόσμο.

Στόχοι Τσοχατζόπουλος και Σάλλας

Ένα άλλο στοιχείο, ή μάλλον ένδειξη, συνεργασίας ανάμεσα σε Επαναστατικό Αγώνα και Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς, όπως υποστηρίζουν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, είναι ο δεύτερος χάρτης-σκαρίφημα, που είχε βρεθεί στο σπίτι του Νίκου Μαζιώτη και της Παναγιώτας Ρούπα στο Λαγονήσι. Ένα καλά σχεδιασμένο σκαρίφημα, που περιείχε λεπτομέρειες για περίπου τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα γύρω από την Αρχιεπισκοπή.

Σε αυτό το χειρόγραφο σχέδιο, ήταν σημαδεμένα τα δημόσια κτίρια της περιοχής, τα σημεία όπου υπήρχαν δημόσιες και ιδιωτικές κάμερες ασφαλείας. Επίσης, ήταν σημειωμένοι και χρονομετρημένοι δρόμοι προσέγγισης και διαφυγής, χρόνοι που χρειάζεται κάποιος για να κινηθεί στην περιοχή και χρόνοι διέλευσης αστυνομικών δυνάμεων από τα συγκεκριμένα σημεία.

Ποια είναι η ενδιαφέρουσα αστυνομική επισήμανση, που συνοδεύεται από κάποια άλλα στοιχεία, για τον σχεδιασμό του συγκεκριμένου σκαριφήματος; Προέρχεται από το σπίτι της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς στο Βόλο και την Καλλιθέα. Σε αυτές τις οικίες βρέθηκαν 9 φορητές ασύρματες κάμερες καταγραφής. Από αυτές τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, εντόπισαν λεπτομερής καταγραφές της περιοχής 4 οικοδομικά τετράγωνα γύρω από το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.

Συγκρίνοντας αυτές τις εικονοληψίες μελών της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς, με τα στοιχεία που ήταν αποτυπωμένα στο σκαρίφημα του Επαναστατικού Αγώνα, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, διαπίστωσαν εξαιρετική συνάφεια. Έμοιαζε οι καταγραφές των ασύρματων καμερών των «πυρήνων» να έχουν αποτυπωθεί σε χάρτη του «Αγώνα».

Οι ίδιοι αξιωματικοί θεωρούν πολύ πιθανόν τα μέλη της Συνομωσίας να βοήθησαν τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα στη σχεδίαση του σκαριφήματος, με την καταγραφή εικόνων γύρω από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Επιπλέον, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στη συγκεκριμένη περιοχή σχεδιαζόταν αιματηρή δολοφονική επίθεση εναντίον ανθρώπινου στόχου.

sallas_500x400Πρώτοι «υποψήφιοι», σύμφωνα με αυτούς τους αστυνομικούς ισχυρισμούς, ήταν ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, που μένει κοντά στην Αρχιεπισκοπή, όπως και το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος.


από τον Τύπο Θεσσαλονίκης