matis-largeΤου ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΤΗ*

H απόφαση που υπέγραψε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, δίνοντας τη δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε προσλήψεις συμβασιούχων υπαλλήλων, θα μπορούσε να είναι ο ορισμός του παραλογισμού στη δημόσια διοίκηση της χώρας, αν -δυστυχώς- δεν υπέκρυπτε μία παλαιοκομματική λογική, ασύμβατη με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα. >>>

Με την απόφαση Στυλιανίδη παρέχεται από τώρα η δυνατότητα στους εν ενεργεία δημάρχους να προσλάβουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013, δηλαδή λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2014, προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου. Ουσιαστικά τους προσφέρεται η δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα στρατό απελπισμένων ανέργων, που θα συνδέσει την τύχη του μαζί τους.

Η διαχείριση των προσλήψεων είναι ένας παραδοσιακός τρόπος εύνοιας των εν ενεργεία δημάρχων, με ένα προφανές αντάλλαγμα. Να μην ενοχλούν τον αρμόδιο υπουργό. Πρόκειται για μία άθλια παλαιοκομματική πρακτική, για την οποία ο κ. Στυλιανίδης και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει είναι υπόλογοι και η κριτική θα έμενε σε αυτό το επίπεδο, αν δεν είχε προηγηθεί η μεγάλη σύγκρουση των δημοτικών υπαλλήλων με το συνάδελφο του κ. Στυλιανίδη, τον καθηγητή Μανιτάκη, για τις διαθεσιμότητες 2.000 περίπου υπαλλήλων, που υπηρετούν στους δήμους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

Δηλαδή η κυβέρνηση από τη μία «αδειάζει» το Δημόσιο από «βολεμένους προνομιούχους», όπως είχε πει ο κ. Σαμαράς, και από την άλλη το «γεμίζει» με απελπισμένους συμβασιούχους, με τους δεύτερους να είναι σαφώς περισσότεροι από τους πρώτους. Θα μπορούσε να είναι απλά παραλογισμός, αν ουσιαστικά δε «φωτογράφιζε» την πρόθεση της κυβέρνησης για συνολική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα, με την αντικατάσταση των «βαριών» σχέσεων εργασίας με πιο «ευέλικτες». Αυτό, όμως, δεν είναι η μείωση του δημόσιου τομέα, την οποία ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, αλλά η πλήρης εξάρτησή του από την πολιτική εξουσία, άρα και η υποταγή του προσωπικού σε αυτήν.

Οι δήμοι δε χρειάζονται συμβασιούχους. Δεν είναι το προσωπικό που τους λείπει για να κάνουν ό,τι οφείλουν! Χρειάζονται πρόγραμμα, σχέδιο και κυρίως περιστολή των δαπανών. Χρειάζεται να αφήσουν τα «μεγαλόπνοα» οράματα, για τα οποία δήθεν «χρειάζονται» επιπλέον προσωπικό και να κοιτάξουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Η Θεσσαλονίκη π.χ. δεν είναι βρόμικη και σκοτεινή επειδή από το δήμο λείπει προσωπικό. Σχέδιο δεν υπάρχει. Αν λοιπόν οι νυν δήμαρχοι θέλουν να επανεκλεγούν, ας το επιχειρήσουν κάνοντας καλά τη δουλειά τους. Αν μπορούν! Αν δεν μπορούν, η πελατεία τους δε θα τους σώσει, η δημιουργία της, όμως, θα επιταχύνει την πορεία της χώρας στο κενό.


* Ο Χρήστος Μάτης είναι δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη» και δημοσιογράφος.

** Το άρθρο του Χ. Μάτη δημοσιεύτηκε στον Αγγελιοφόρο