Το τέλος των netbooks, που κάποτε θεωρούνταν ως η «μεγάλη ελπίδα» της αγοράς των PC, φαίνεται πως φέρνει η έλευση του 2013. Όπως αναφέρει ο Guardian, η Asus και η Acer τερματίζουν την παραγωγή των netbook μοντέλων τους, κάτι που σημαίνει πως όταν οι δύο μεγάλοι «υπέρμαχοι» της κατηγορίας ξεπουλήσουν τα υπάρχοντα στοκ τους, τα netbooks θα πάψουν να υπάρχουν στην αγορά. >>>

Η Asus και η Acer ήταν οι δύο τελευταίες εταιρείες που είχαν μείνει να επιμένουν στην κατασκευή netbooks, τη στιγμή που οι περισσότεροι άλλοι κατασκευαστές, (όπως η Samsung, η HP και η Dell έκαναν στροφή προς τα tablets. Οι λόγοι που οδηγούν στο τέλος των netbooks, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, είναι τέσσερις. Πρώτος λόγος θεωρείται η κατάσταση στην υπόλοιπη αγορά των PC: σε αυτήν περιλαμβάνονται τόσο η έλευση της νέας γενιάς φορητών, των υπερ-λεπτών ultrabooks, όσο και η εμφάνιση νέων τεχνολογιών που επέκτειναν τη διάρκεια της μπαταρίας σε μεγαλύτερους φορητούς υπολογιστές- notebooks- τη στιγμή που δύο από τα βασικά ατού των netbooks ήταν η φορητότητα και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους. Από τη στιγμή που τα notebooks/ laptops άρχισαν να γίνονται μικρότερα και με μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας, τα netbooks άρχισαν να απειλούνται.

Σε δεύτερο επίπεδο, τα netbooks είχαν αρχίσει την άνοδό τους την στιγμή που ξεκινούσε η διεθνής οικονομική κρίση, με όλα τα λογικά επακόλουθα. Ως τρίτος λόγος θεωρούνται τα «οικονομικά» των netbooks, που δεν άφηναν πολλά περιθώρια για κέρδη στον κατασκευαστή (λόγω του ύψους των αδειών για τα λειτουργικά και του χαρακτήρα των netbooks, που θεωρούνταν εξαρχής ως μηχανήματα χαμηλού κόστους). Τέταρτος και τελευταίος, ήταν η έλευση των tablets, που μετά την εμφάνιση του iPad εξελίχθηκαν στο πλέον «μοντέρνο» προϊόν της αγοράς υπολογιστών. Το 2011, οι πωλήσεις των tablets ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις πωλήσεις netbooks παγκοσμίως.

Στο δημοσίευμα του Guardian, το τέλος των netbooks θεωρείται βέβαιο – ωστόσο στο τέλος τίθεται το ερώτημα τι θα συμβεί με κυβερνητικά συμβόλαια σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Μαλαισία, σχετικά με τον εξοπλισμό σχολείων με netbooks.


από το naftemporiki.gr