Στους οικονομικούς εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα κατέθεσαν δύο πρώην συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. >>>

Οι συνεργάτες του πρώην υπουργού κλήθηκαν ενώπιον των εισαγγελέων προκειμένου να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις ώστε να αποσαφηνιστεί η πορεία των γεγονότων που ακολούθησαν την παραλαβή εκ μέρους του κ. Παπακωνσταντίνου της επίμαχης λίστας καταθετών στην τράπεζα HSBC, το 2010, από την τότε ομόλογό του, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι τρεις συγγενείς του πρώην υπουργού αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να παρουσιαστούν ενώπιον των δύο εισαγγελέων προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη αδικημάτων για την υπόθεση της αλλοίωσης της λίστας.

Πολιτική μάχη για τη λίστα

Στα ύψη παραμένει η πολιτική αντιπαράθεση για την διερεύνηση της υπόθεσης της «λίστας Λαγκάρντ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να καταθέσει ξεχωριστή πρόταση για τη σύσταση «ευρύτερης» προκαταρκτικής επιτροπής ώστε να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες τόσο του πρώην υπουργού Οικονομικών όσο και του Ευ. Βενιζέλου για όλα τα εκ μέρους τους αδικήματα σε βάρος του ελληνικού Δημόσιου.

Σχολιάζοντας τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου έκανε χθες λόγο για «αναμενόμενο εκνευρισμό» στην Κουμουνδούρου λόγω «της καθυστερημένης αντίδρασης στην ενδεδειγμένη κοινοβουλευτική αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ».

Για «πολιτικό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας. «Θα αποκαλυφθεί η αλήθεια. Δεν χρειάζεται ο Βενιζέλος να μπει στο κάδρο επειδή το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι «κάποιοι θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση». Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πιστεύει ότι θα καταληστεύσει το ΠΑΣΟΚ από ψηφοφόρους».

ΣΥΡΙΖΑ: “Ομερτά” ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Για «ομερτά» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με στόχο τη «συγκάλυψη της διαφθοράς», έκανε λόγο από την πλευρά της η Κουμουνδούρου, τονίζοντας ότι οι πολιτικές ευθύνες για τη συγκάλυψη της υπόθεσης «δεν μπορούν να κρυφτούν από επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς».

«Με περίσσιο θράσος, αλλά και υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, προσπαθούν τώρα οι εκπρόσωποι της διαπλοκής να εμφανιστούν ως αρχάγγελοι της κάθαρσης και εγγυητές της σταθερότητας», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη διευκρίνισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνει και τον κ. Βενιζέλο, ενώ ταυτόχρονα θα κάνει «μια σαφή αναφορά σε πολιτικές ευθύνες που έχουν πρόσωπα που ήταν στο υπουργείο Οικονομικών καθώς και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι». Αυτό, πρόσθεσε, αφορά και τον πρώην Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Να διερευνηθούν οι ευθύνες όλων

Τη διερεύνηση των ευθυνών όλων των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση συμπεριλαμβανομένων των Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου, ζήτησαν από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Όλα στο φως, καμιά συγκάλυψη», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νότης Μαριάς.

Πάγκαλος: Θέμα στο συνέδριο η λίστα

Στο θέμα παρενέβη σήμερα και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος και απέδωσε πολιτικές ευθύνες σε όλους όσοι διαχειρίστηκαν το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ». Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να τεθεί το ζήτημα της διαχείρισης από τους πρώην υπουργούς Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

«Λέει ότι δεν ήξερε, αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει, γιατί εκείνος επέλεγε τους υπουργούς του» δήλωσε, αναφερόμενος στον κ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, «όσοι ενεπλάκησαν και καθυστέρησαν τις διαδικασίες έχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες και πρέπει να τις αποδώσει ο πολιτικός τους χώρος και το εκλογικό σώμα».

Για τον κ. Παπακωνσταντίνου, ωστόσο, επισήμανε πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχει διαγράψει ονόματα συγγενών του από τον κατάλογο και εκτίμησε ότι το θέμα θα παραπεμφθεί σε δίκη.