staikouras_svve_20130125_01.jpg

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στον τρόπο ελέγχου και επιστροφών του ΦΠΑ, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, χθες βράδυ, στη Θεσσαλονίκη. >>>

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, στόχος είναι να πιστώνεται γρηγορότερα το ΦΠΑ στους συνεπείς επιχειρηματίες, αλλά και να ελέγχονται όσοι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Επίσης γνωστοποίησε ότι ήδη υπέγραψε τις αποφάσεις για επιστροφές ΦΠΑ στις περιπτώσεις που το ποσό ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, ενώ για ποσά μικρότερα η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες από τις ΔΟΥ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι παραμένει προτεραιότητα η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης.

Τι είπε για το πετρέλαιο

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Νικόλαος Πέντζος, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ορισμένα από τα μέτρα, που εφαρμόζονται (με την αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο, στα τέλη κυκλοφορίας στην ενέργεια) αποδεικνύουν ότι δεν δημιουργούν κανένα δημοσιονομικό όφελος, αλλά, όπως είπε, πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Αναρωτιόμαστε μήπως οι εταίροι μας θέλουν ανάπτυξη χωρίς ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις. Πως αλλιώς μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε όλα αυτά που συμβαίνουν. Απόδειξη η τεράστια ύφεση που βιώνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέντζος.

Ως απάντηση, ο κ. Σταϊκούρας, υπεραμύνθηκε του μέτρου για την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, επαναλαμβάνοντας ότι η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης όχι μόνον δεν μείωσε τα δημόσια έσοδα, αλλά καταγράφηκε και αύξηση κατά 20% το πρώτο εικοσαήμερο του Ιανουαρίου, έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Μεταξύ των αιτημάτων, που υπέβαλλαν στον κ. Σταϊκούρα οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων (στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της εκδήλωσης) είναι:

  • το χρηματοοικονομικό κόστος,
  • το θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ,
  • του συμψηφισμού των οφειλών των επιχειρήσεων προς το κράτος με τις οφειλές του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τις επιχειρήσεις,
  • της πληρωμής του υπολοίπου των οφειλών του κράτους προς τις εγχώριες επιχειρήσεις,
  • της σταθερότητας ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος για επιχειρήσεις και πολίτες και
  • του εξορθολογισμού της αγοράς ενέργειας.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θόδωρος Καράογλου και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης.