agrotes_kinitopoihseis_larisa_20130129_01.jpg

 

Στους δρόμους με τα τρακτέρ τους παραμένουν οι αγρότες υπό το άγρυπνο βλέμμα της ΕΛ.ΑΣ., ενώ εκπρόσωποί τους είχαν συναντήσεις με  πολιτικούς αρχηγούς στην Αθήνα. >>>

Πάντως, οι Θεσσαλοί αγρότες αιφνιδίασαν την αστυνομία όταν προχώρησαν πεζή σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 13.00 και επικαλούμενα το γεγονός ότι ήθελαν να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, περίπου 400 άτομα έκλεισαν την ΠΑΘΕ για περίπου ένα τέταρτο.

Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί η κυκλοφορία και να υπάρξει για το διάστημα εκείνο εκτροπή μέσω Πλατυκάμπου.

Στη συνέχεια οι αγρότες επέστρεψαν στο σημείο όπου βρίσκονται τα εκατοντάδες τρακτέρ τα οποία σήμερα ενισχύθηκαν κατά 100. Υπεραμυνόμενοι της ενέργειάς τους είπαν ότι επρόκειτο για μια ένδειξη «δίκαιου και όχι δύναμης».

Οι αγρότες της Φθιώτιδας συγκεντρώνονται στη Λαμία, χωρίς να λείπει ούτε εκεί ο εκνευρισμός για την έντονη αστυνομική παρουσία. Προς το παρόν έχουν συγκεντρωθεί περίπου 60 τρακτέρ σε απόσταση 3 χλμ από την εθνική οδό και υπό το βλέμμα πολυάριθμισης αστυνομικής δύναμης.

Ένταση δημιουργήθηκε όταν αγρότες από το χωριό Ανθήλη με περίπου 20 τρακτέρ επιχείρησαν να μπουν στην εθνική οδό για να κατευθυνθούν προς την πόλη. Όταν οι αστυνομικοί τους σταμάτησαν, στάθμευσαν τα τρακτέρ στην είσοδο του χωριού, δίπλα στην εθνική οδό.

Οι επικεφαλής των αγροτών που έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους με συναδέλφους τους στα καμποχώρια της Λαμίας αλλά και στην περιοχή του Δομοκού και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τις επόμενες ώρες να κινηθούν και άλλα τρακτέρ προς την πόλη.

Έτοιμοι να συμμετάσχουν σε πανελλήνιες κινητοποιήσεις εμφανίζονται και οι αγρότες του δήμου Βισαλτίας Σερρών, που παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία της Μαυροθάλλασσας.

Παράλληλα, σε σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών της ΠΑΣΥ οι αγρότες της Αργολίδας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις από την Τετάρτη με μπλόκα στους δρόμους. Ειδικότερα, έχει αποφασιστεί να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση με τα τρακτέρ τους αύριο στις 13:00 στην πλατεία της Αγίας Τριάδας, στην Μιδέα, όπου και θα συμφωνήσουν προς τα πού θα κινηθούν και θα στήσουν μπλόκα.

Τι είπαν οι αγρότες με Βενιζέλο

Το αγροτικό ζήτημα θα θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα παρακαλέσει στη σύσκεψη να είναι παρόντες και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί.

Ερωτηθείς αν ζήτησε από τους αγρότες να μην κλείσουν τους δρόμους, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι πάγια αρχή του κόμματος είναι ότι καμία κινητοποίηση δεν μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο.

Συνάντηση αγροτών – Καμμένου

Με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος συναντήθηκε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος συμφώνησε πλήρως με τα αιτήματα των αγροτών, τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί ο αγροτικός τομέας και πρόσθεσε ότι στόχος της μνημονιακής πολιτικής είναι η κατάργηση της πρωτογενούς παραγωγής και η εξαθλίωση των αγροτών.

Παπαρήγα: Να είναι καθολική η απάντηση των αγροτών

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγροτικό κόσμο εξέφρασε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Αλ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι η απάντηση των μικρομεσαίων αγροτών πρέπει να είναι «καθολική και πανελλαδική».

«Δε μπορεί να χωρίσουμε τεχνητά την αγροτική παραγωγή από τη βιομηχανική παραγωγή και απ’ όλους τους άλλους τομείς και τις δραστηριότητες που απασχολούν εργαζόμενους», ανέφερε η κ. Παπαρήγα σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με το Σύλλογο Υπαλλήλων των τέως Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας.

Όπως ανακοινώθηκε στο μεταξύ από τον Περισσό, αύριο Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, η κ. Παπαρήγα πρόκειται να επισκεφθεί τη Λάρισα, όπου και θα συναντηθεί με τους αγρότες που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νίκαιας.