Σε αδιέξοδο βρίσκονται σχεδόν μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Βουλής για την σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής οι εισαγγελικές έρευνες για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς το υπόμνημα του Ιωάννη Διώτη περιέπλεξε ακόμη περισσότερα τα δεδομένα.  >>>
Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ στο 10σελιδο υπόμνημα που υπέβαλε μέσω του δικηγόρου του στους οικονομικούς εισαγγελείς εξηγεί ότι αντέγραψε το USB που του παρέδωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αλλά αρνείται ότι το αλλοίωσε.

Όπως αναφέρει ο Ιωάννης Διώτης, για λόγους ασφαλείας και επειδή δεν έχει γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών ζήτησε από συνεργάτιδα του να αντιγράψει το USB και στη συνέχεια έσβησε το ένα από τα δύο χωρίς να γνωρίζει ποιο. «Επειδή οι γνώσεις μου σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεν είναι ιδιαιτέρως καλές, δεν ήθελα να διακινδυνεύσω κάποια ζημιά από τυχόν κακό χειρισμό μου κατά την επισκόπηση του περιεχομένου του εν λόγω USB. Ενόψει τούτου κάλεσα την δικηγόρο η οποία μόλις τότε είχε διοριστεί ως ειδική συνεργάτης μου, να με βοηθήσει στη μετεγγραφή του περιεχομένου του USB σε ένα άλλο ώστε να επισκοπήσω το περιεχόμενο του σε στικάκι αντίγραφο» φέρεται να υποστηρίζει στο υπόμνημα ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

«Μετά την ολοκλήρωση της επισκόπησης τοποθέτησα σε φάκελο το ένα USB, ζήτησα δε – πάλι από την συνεργάτιδά μου- να με ενημερώσει για το πώς γίνεται η παντελής διαγραφή του περιεχομένου του άλλου USB στην οποία προέβην αμέσως διότι δεν ήθελα πριν αποφασίσει ο υπουργός πώς έπρεπε να χειριστώ το ζήτημα, να υπάρχει αντίγραφο στην κατοχή οποιουδήποτε» υπογραμμίζει ο Ιωάννης Διώτης.

Αναφορικά με την επίμαχη συνάντηση που είχε στις 8 Ιουλίου 2011-ημερομηνία αντιγραφής του USB- με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου σημειώνει ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για το θέμα. «Για το επίμαχο ζήτημα, λόγω του εξαιρετικά βεβαρημένου προγράμματός του, συνάντησα στη Βουλή τον νέο Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο περί τα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου 2011. Επρόκειτο για την πρώτη ειδικά για τον σκοπό αυτό συνάντησή μας, δεν φαντάζομαι να θεωρεί κανείς ότι τις προηγούμενες φορές που εξ άλλου λόγου είχα συναντηθεί με τον κ. Βενιζέλο, θα του έλεγα ‘’ με την ευκαιρία που σας βλέπω, πάρτε να δείτε κι αυτό το στικάκι!’’» σημειώνει στο ίδιο υπόμνημα ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Επιπλέον διευκρινίζει ότι δεν είχε κανένα κίνητρο να αλλοιώσει τη λίστα και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο του ζήτησε να παραδώσει το στικάκι στον πρωθυπουργό. Παράλληλα αφήνει σαφείς αιχμές κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και υπογραμμίζει ότι δεν τον ενημέρωσε πως υπήρχε CD που παρελήφθη με συνοδευτικά έγγραφα από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και δεν γνώριζε ότι το στικάκι που είχε στα χέρια του ήταν τελικά η λίστα Λαγκάρντ. «Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μου ανέφερε ποτέ α) ότι υπήρχε CD β) ότι αυτό είχε παραλειφθεί με συνοδευτικά έγγραφα και γ) ότι είχε αποσταλεί από το Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. Εάν αυτό είχε συμβεί αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι θα το χειριζόμουν ως ‘’έγγραφο’’ και δεν θα είχα κανένα λόγο να το αντιμετωπίσω ως παράνομο αποδεικτικό μέσο... Είχα δε την ισχυρά εντύπωση ότι το εν λόγω αντικείμενο ήταν προϊόν δράσης των μυστικών υπηρεσιών» τονίζει στο υπόμνημα του ο Ιωάννης Διώτης.

Πάντως σύμφωνα με το real.gr ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ζήτησε την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στο στικάκι και αρνείται ότι διέπραξε τα αδικήματα της νόθευσης και υπεξαγωγής εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσει στους οικονομικούς εισαγγελείς η συνεργάτιδα του Ιωάννη Διώτη προκειμένου να δώσει απαντήσεις για την επίμαχη αντιγραφή της λίστας. Ωστόσο, οι κ.κ. Σπύρος Μουζακίτης και Γρηγόρης Πεπόνης θα πρέπει να αποστείλουν στη Βουλή τη δικογραφία της υπόθεσης και για τα μη πολιτικά πρόσωπα έως τη συνεδρίαση της Πέμπτης.