Στα 35 εκατομμύρια ευρώ φθάνουν οι δανειακές υποχρεώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι οι μεγαλύτερες από όλους τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και, πλέον, σύμφωνα με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να δώσει αγώνα για να τις περιορίσει. >>>

 

Σε ρεπορτάζ της Ευτυχίας Βατάλη, στον Αγγελιοφόρο, αναφέρονται αναλυτικά οι δανειακές υποχρεώσεις των δήμων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης:

Οι δανειακές υποχρεώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης ανέρχονται στο ποσό των 35 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 11,53% ευρώ σε σχέση με τις περσινές.

Αποπληρώνει ο δήμος Νεάπολης Συκεών, καθώς, ενώ υπήρχαν τα χρήματα για να εξοφληθούν τα δάνεια αμέσως, αυτό ήταν ασύμφορο επειδή, για ρήτρες και τόκους, ο δήμος έπρεπε να πληρώσει επιπλέον… έξι εκατομμύρια! Έτσι, σήμερα έχει δάνειο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ (347.834 ευρώ από τον πρώην δήμο Αγίου Παύλου και 3.218.000 ευρώ από τον πρώην δήμο Νεάπολης). Ο πρώην δήμος Συκεών δεν είχε προσφύγει ποτέ σε δανεισμό. Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης κατέθεσε επίσημη πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε οι δήμοι να έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν το σύνολο των δανείων τους εφόσον έχουν υγιές ταμείο και να υπάρχουν ευεργετικές διατάξεις χωρίς ποινές και ρήτρες, και με μειωμένα επιτόκια.

Στην Καλαμαριά, η δημοτική αρχή αποπληρώνει δύο δάνεια ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, που ελήφθησαν αποκλειστικά για επενδύσεις. «Το ένα ύψους 550.000 ευρώ αφορά την κατασκευή του ΚΑΠΗ στην Κηφισιά και το άλλο, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, την ανέγερση του πολυδύναμου κέντρου πρόνοιας στο κέντρο της Καλαμαριάς. Είμαστε σε θέση να εξυπηρετούμε τις δόσεις μας κανονικά», τονίζει ο δήμαρχος, Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Ο δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης θα καλύψει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, με το δήμαρχο Λάζαρο Κυρίζογλου να τονίζει ότι οι δόσεις εξυπηρετούνται κανονικά.

Ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου έχει δάνεια ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, ο δήμος Θέρμης 5,2 εκατ. ευρώ.

Ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη έχει δάνεια ύψους 5,9 εκατ. ευρώ, με το ποσό αυτό να αφορά, όπως τονίζει ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, επενδύσεις και όχι λειτουργικές δαπάνες.

Ο δήμος Παύλου Μελά έχει δάνεια ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Ο δήμος Βόλβης έχει δανειστεί 2,5 εκατ. ευρώ.

Ο δήμος Λαγκαδά χρωστά από δάνεια 8,3 εκατ. ευρώ.

Ο δήμος Ωραιοκάστρου χρωστά 7,5 εκατ. ευρώ

Ο δήμος Χαλκηδόνας έχει δάνεια ύψους 3,2 εκατ. ευρώ.

Ο δήμος Θερμαϊκού έχει δάνεια 7,9 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο δήμος Δέλτα χρωστά από δάνεια 3,5 εκατ. ευρώ.