Τη διακοπή των δρομολογίων μεταφοράς μαθητών από σήμερα, Τρίτη, ημέρα που ανοίγουν και πάλι τα σχολεία μετά τις γιορτές, αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες λεωφορείων δημοσίας χρήσης, όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης. >>>

Στο νομό Θεσσαλονίκης μετακινούνται κατ' έτος με τα τουριστικά λεωφορεία περίπου 5.000 παιδιά και απασχολούνται στα λεωφορεία περίπου 300 επαγγελματίες οδηγοί.
Εξηγώντας τους λόγους, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του συνδέσμου υπογράμμισαν ότι ενώ εκκρεμεί η εξόφληση δεδουλευμένων από τον Μάρτιο του 2012, τους ζητείται αναδρομικά μείωση κομίστρων σε σχέση με ότι προβλέπουν οι περσινές και προπέρσινες συμβάσεις, ενώ για το νέο σχολικό έτος που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο δεν έχει ακόμη υπογραφεί σύμβαση, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν οι επαγγελματίες τις απολαβές τους. Σημείωσαν ότι στο μεταξύ πληρώνουν τα λειτουργικά, πετρέλαια, μισθοδοσία, συνοδούς και αποδίδουν ΦΠΑ ενώ τους παρακρατείται και το 8% φόρος εισοδήματος για λεφτά που δεν εισέπραξαν.
«Τα μέλη μας στη Θεσσαλονίκη έκαναν ήδη περικοπή 11% πρόπερσι, πέρσι ένα 4% και για φέτος με νόμο έγινε περικοπή 17%, σύνολο 32% σε τρία χρόνια. Το 2010 για να πάρουμε δεδουλευμένα 7 μηνών μας ζητήθηκε από τις περιφέρειες μείωση 20% για συμβάσεις που είχαν γίνει. Οι περισσότεροι το δεχτήκαμε. Και τώρα ζητείται από την περιφέρεια Αττικής η ίδια περικοπή του 20% που δεν είχε γίνει τότε εκεί και εντελώς αναιτιολόγητα μπλοκάρονται και τα δικά μας λεφτά για τη νέα περίοδο, καθώς εμείς είχαμε υποστεί αυτήν την περικοπή για τα δεδουλευμένα του 2010. Τα 550.000 ευρώ που ενέκρινε τώρα το ΥΠΕΣ αφορούν τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου σχολικού έτους και δεν εκταμιεύονται, λόγω αυτής της εμπλοκής» εξήγησε ο πρόεδρος του συνδέσμου Παναγιώτης Χαραλάμπους και πρόσθεσε:
«Ζητούμε να λυθεί η γραφειοκρατική εμπλοκή, να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις και για τις προηγούμενες συμβάσεις να μην υπάρξει καμία περικοπή πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί». Οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων σημείωσαν επίσης ότι η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, παρ' ότι τους διαβεβαίωνε ότι έστειλε προς έγκριση στην υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου επιστολή από τον Οκτώβριο για τις νέες συμβάσεις, οι ίδιοι διαπίστωσαν ότι εστάλη στις 18 Δεκεμβρίου 2012 με εισερχόμενη ημερομηνία στις 31.12.2012.
«Εμείς είμαστε με τα παιδιά και τους γονείς, το μόνο που θέλουμε είναι να ξέρουμε εάν και πόσο μπορούμε να πληρωθούμε για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις μας, μισθοί, ασφαλιστικά ταμεία, πετρέλαιο, που τρέχουν…» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης.
Ο περιφερειακός σύμβουλος, Μίμης Φωτόπουλος, που είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά των μαθητών στην Περιφέρεια, από την πλευρά του τόνισε ότι τα χρήματα είναι έτοιμα για να δοθούν προκειμένου να συνεχιστούν τα δρομολόγια των λεωφορείων που μεταφέρουν τους μαθητές στα σχολεία και αναμένεται μόνο η ολοκλήρωση της τυπικής διαδικασίας.