1305183Περίπου δύο ώρες διήρκεσε χθες στο πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης η δίκη των αστυνομικών που κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν τον Κύπριο φοιτητή, Αυγουστίνο Δημητρίου, στις 17 Νοεμβρίου του 2006. >>>

«Όλοι μαζί με χτυπούσαν εκεί. Δεν μπόρεσα να εστιάσω πρόσωπα. Ήμουν πολύ χτυπημένος. Φώναζα βοήθεια μα τίποτα. Μου έδιναν κλωτσιές και μπουνιές. Γονάτιζαν πάνω μου και με χτυπούσαν στο πρόσωπο» είπε στην κατάθεσή του ο Κύπριος φοιτητής για την περίφημη “υπόθεση της ζαρντινιέρας” (σ.σ. είχε ειπωθεί τότε από τους αστυνομικούς ότι ο άτυχος φοιτητής είχε πέσει και… χτυπήσει από μόνος του, σε μια ζαρντινιέρα στο πεζοδρόμιο).

Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί σηκώθηκαν ένας - ένας και του απηύθυναν ερωτήσεις για το αν τους αναγνωρίζει. Αυτός κατά περίπτωση απάντησε «ναι». Ένας από τους αστυνομικούς τον ρώτησε αν θυμάται το γεγονός ότι του έδωσε χαρτομάντιλο και ότι του σκούπισε τα αίματα από το πρόσωπο.

Ο τότε διευθυντής της κρατικής ασφαλείας Θεσσαλονίκης σηκώθηκε από τη θέση του και απευθυνόμενος στον Αυγουστίνο ρώτησε: «Θυμάσαι που έβαλα τα χέρια μου για να σε προστατεύσω από αυτούς που σε χτυπούσαν;». Το θύμα δεν απάντησε. Ο πρώην διευθυντής τόνισε ότι υπάρχει βίντεο που τον δείχνει να προστατεύει τον φοιτητή και δεν έχει συμπεριληφθεί στο φάκελο της δικογραφίας.

Η δίκη διεκόπη λόγω παρελεύσεως του ωραρίου και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη.