Άρον άρον, μετακίνησον αυτάς… Ο λόγος για τρεις κλινικές του νοσοκομείου Παναγία, οι οποίες, με απόφαση του διοικητή της 4ης ΠΥΔΕ, που ελήφθη παραμονή Χριστουγέννων, πρέπει να μεταφερθούν στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης. >>>

 

Υπάρχει, βέβαια, μια πρώτη απόφαση του υπουργείου για “πάγωμα”΄, όμως αυτό δε σημαίνει και αναστολή. Η μετακίνηση, που έπρεπε να γίνει πριν τα Χριστούγεννα, “πάγωσε” έως ότου εργαζόμενοι και δήμαρχοι της περιοχής συναντηθούν με εκπροσώπους των κομμάτων και αναλύσουν το πρόβλημα που υπάρχει με τη μετακίνηση: Θα μείνουν χωρίς νοσοκομείο 150.000 μόνιμοι κάτοικοι σε εκείνη την περιοχή και οι κλινικές θα βρεθούν σε ένα άλλο νοσοκομείο (στον “Άγιο Παύλο”) που δεν πληροί τις στεγαστικές προϋποθέσεις. Έτσι θα καταργηθούν κρεβάτια από κλινικές που λειτουργούσαν χωρίς πρόβλημα και προσέφεραν έργο…

Για το λόγο αυτό, σήμερα το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο «Παναγία».

Την ίδια ώρα, τέσσερις δήμαρχοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης εκφράζουν την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ. Όπως υποστηρίζουν, η μεταφορά σημαίνει λουκέτο.

Οι δήμαρχοι Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, Πυλαίας-Χορτιάτη-Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Θερμαϊκού Ιωάννης Αλεξανδρής δηλώνουν ότι η προάσπιση της δημόσιας υγείας και της καλής λειτουργίας των υποδομών της αποτελεί πρωταρχικό τους καθήκον, ιδιαίτερα αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τους πολίτες και τη χώρα μας.

Παράλληλα, εκφράζουν τη δυσάρεστη έκπληξή τους για την αιφνιδιαστική απόφαση του διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ κ. Θ. Βεντούρη, παραμονές Χριστουγέννων, περί της εσπευσμένης μεταφοράς τριών κλινικών του νοσοκομείου «Παναγία» στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος».

Σε σχετική ανακοίνωσή τους οι δήμαρχοι αναφέρουν: “Η ενέργεια αυτή στοχεύει στη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων, σημαίνει τον κατακερματισμό μιας Νοσοκομειακής καθ' όλα λειτουργικής μονάδας υγείας που τη διαλύουν την ώρα που εφημερεύει και σηματοδοτεί το οριστικό κλείσιμο του Νοσοκομείου "Παναγία" στο άμεσο χρονικό διάστημα”.

Για τους δημάρχους, η μετακίνηση σημαίνει “υποβάθμιση της περίθαλψης των δημοτών μας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη” κάτι που έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την κοινή τους όταν πρότειναν πως “μόνη βιώσιμη λύση είναι να γίνει νέα πτέρυγα στον χώρο του Γ.Ν. "Αγ. Παύλος" δυναμικότητος 200 κλινών (με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα),όπου θα μεταφερθεί το Νοσοκομείο “Παναγία” με τη υπάρχουσα υποδομή και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Έτσι η συνολική δυναμικότητα θα ανέρχεται στις 400 κλίνες και θα υπάρχει η δυνατότητα της δημιουργίας Νοσοκομείου Πυλώνα”.

Να σημειωθεί ότι το “Παναγία” λειτουργεί σε ενοικιαζόμενο οίκημα από 40 χρόνια. Πριν μερικά χρόνια αγοράστηκε από γνωστό ιδιωτικό φορέα Υγείας, αλλά το σχέδιο ανάπτυξής του εγκαταλείφθηκε. Για τους δημάρχους που συνυπογράφουν τη διαμαρτυρία “πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του, να ενισχυθεί σε απαραίτητο προσωπικό και κάποιες υποδομές. Η σαλαμοποίησή του Νοσοκομείου “Παναγία” ισοδυναμεί με κλείσιμο του νοσοκομείου αυτού και υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης”.

Οι δήμαρχοι χαρακτηρίζουν “προκλητική και αδικαιολόγητη” την απόφαση του σημερινού ΔΥΠΕάρχη και του υπουργού Υγείας, κάνουν λόγο για “μεθόδευση” με την οποία “περιφρονούν την άποψη” της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της κι υποστηρίζουν ότι “δημιουργεί μελλοντικούς ανέργους, τους απλήρωτους επί πεντάμηνο εργαζομένους της EUROMEDICA”. Τονίζουν, δε, ότι “είναι επικίνδυνη γιατί βάζει τέλος στα όνειρα για την κατασκευή της νέας πτέρυγας 200 κλινών στον χώρο του Γ.Ν. “Άγιος Παύλος” και ουσιαστικά αποδυναμώνει την περίθαλψη των κατοίκων των δήμων μας”.

Επιρρίπτουν, τέλος, ευθύνες στα κόμματα της συγκυβέρνησης, λέγοντας πως δεν έχουν την πολιτική βούληση να λύσουν το πρόβλημα προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.