vouli_psifoforia_01.jpg

Υπερψηφίστηκε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Δεκτά κατά πλειοψηφία έγιναν τα άρθρα 1,3,6 και 10, για τα οποία είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ναι» ψήφισαν ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος. >>>

Προηγήθηκε έντονη διαμάχη, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «φορομπηχτικά» μέτρα, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζήτησαν εκ νέου από τον Γιάννη Στουρνάρα να γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους για αλλαγές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε «σύρραξη» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική βία, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη, να καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί, μήπως με δηλώσεις σαν αυτές του Στάθη Παναγούλη προ καιρού, ή τους χαρακτηρισμούς στελεχών του περί «προδοτών και δωσιλόγων», δημιουργεί τις προϋποθέσεις για έκρηξη κοινωνικής βίας μέσω της ρητορικής του αυτής.

Ο κ. Βορίδης διαδέχθηκε τον Νίκο Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής στην ηγεσία της Νεολαίας της ΕΠΕΝ κατ' εντολήν του Γ. Παπαδόπουλου. Μπορεί να τα λέει "τσεκουράτα", αλλά στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί» απάντησε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο ΣΥΡΙΖΑ -πρόσθεσε- «έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα πως αγωνίζεται με ειρηνικά μέτρα. Και έχουμε πει πως οι τακτικές της βίας έχουν ηττηθεί και καλούμε σε ειρηνικούς πολιτικούς αγώνες».

Τι υποστήριξε ο Στουρνάρας

Νωρίτερα, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε πως το φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση.

Ο υπουργός υποστήριξε ακόμα ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται εξοικονόμηση με δίκαιο τρόπο καθώς συμβάλλει στην κάλυψη του κενού με 2,3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα έπρεπε να εξοικονομηθεί με περαιτέρω περικοπές και συντάξεις.

Συνεχίζοντας, είπε ότι με την «πολύτιμη» βοήθεια των κομμάτων της κυβέρνησης έγιναν ήδη σημαντικές βελτιώσεις, όπως η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δικαιότερη κατανομή επιβαρύνσεων. Μάλιστα ανέφερε πως η επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων είναι μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Απαντώντας στις διαμαρτυρίες του Νότη Μαριά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ότι το πλεόνασμα δεν μοιράζεται υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά Ελλήνων, ο κ. Στουρνάρας διεμήνυσε ότι μειώνει το χρέος και ωφελεί τις επόμενες γενιές. «Μειώνω το χρέος και αυτό είναι ευθύνη, το να το μοιράσω είναι ανεύθυνο. Είστε λαϊκιστής και παίζετε με τον πόνο του ελληνικού λαού», υπογράμμισε.

Πάντως ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως δεν κατέστη δυνατό να γίνουν αποδεκτές αρκετές από τις τροπολογίες που κατατέθηκαν εξαιτίας του υψηλού δημόσιου κόστους.

Επιφυλάξεις από την Ντόρα

Τις επιφυλάξεις της για το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο επανέλαβε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης θα πρέπει να γίνουν με πιο αποδοτικό τρόπο.

Η κ. Μπακογιάννη αναγνώρισε τα «αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα» του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, τη μεταστροφή των απόψεων των εταίρων για την Ελλάδα, την αρχή αποπληρωμής των κρατικών υποχρεώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα και της όποιας ρευστότητας παρατηρείται στην αγορά.

Καμμένος: Μας εξαθλιώνει

Νομοσχέδιο που συμβάλλει στο σχέδιο εξαθλίωσης του ελληνικού λαού χαρακτήρισε το φορολογικό ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος, επιμένοντας παράλληλα στα περί αντισυνταγματικότητάς του.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ. Καμμένος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε αποφάσεις «εθνικά επικίνδυνες», προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα «ουσιαστικά δεν καλύπτει ούτε την αρχή της δεδηλωμένης», καθώς ψηφίζεται με πλειοψηφία βουλευτών μικρότερη των 151.

Μιχαλολιάκος: Άδικο κι αναποτελεσματικό

Αδικες και αναποτελεσματικές χαρακτήρισε τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.

«Αγόραζαν οι μικρομεσαίοι δύο-τρία διαμερίσματα για κάποια νοίκια και κάποια έσοδα. Αυτοί τιμωρούνται. Υπάρχουν δέκα διαφορετικοί φόροι για τα ακίνητα. Εκεί που μπορούν εύκολα να βρουν τα χρήματα, δεν βλέπουμε να υπάρχει και καμία σοβαρή μέριμνα, έρευνα, πραγματική διάθεση για τιμωρία και κάθαρση», επισήμανε.

Χαρακτήρισε επίσης «εξοντωτικό» το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Παπαρήγα: Με αποδείξεις από τη λαϊκή δεν υπάρχει αφορολόγητο

Κριτική για το νέο καθεστώς συλλογής αποδείξεων άσκησε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση υποχρεώνει στην τήρηση αποδείξεων σε ποσοστό 25% επί των εισοδημάτων, εξαιρεί όμως από αυτές τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ είναι έξοδο πολυτελείας; Αν δεν έχουμε τις αποδείξεις της ΔΕΗ πως θα τις μαζέψουμε τις αποδείξεις; Με τα μπρόκολα και τα λάχανα», αναρωτήθηκε;