«Μας έχουν μάθει -τουλάχιστον στη δική μου γενιά- πως είμαστε ένα μικρό κράτος. Είμαστε μικροί, τι μπορούμε να κάνουμε; Αυτή η επανάληψη της έννοιας του μικρού ήταν συνεχής. Ε, λοιπόν, δεν είμαστε μικροί. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα». >>>

Αυτό δήλωσε από το αμφιθέατρο της αίθουσας τελετών του ΑΠΘ ο Κώστας Γαβράς, με αφορμή την τιμητική εκδήλωση-προβολή της ταινίας του «Το Κεφάλαιο».

Ο κ. Γαβράς πρόσθεσε πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά «όχι μόνο στο εξωτερικό. Αλλά κι εδώ, στη 'μικρή' μας χώρα». Και υπογράμμισε ότι «όλοι μπορούμε να αποτελέσουμε τα πρότυπα του εαυτού μας. Εγώ δεν θέλω να είμαι πρότυπο», είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλησα να δώσουμε ένα πρότυπο στους φοιτητές. Ένα πρόσωπο, μία προσωπικότητα που να τους πείσει με το έργο του πως αξίζει τον κόπο να μείνουμε και να συνεχίσουμε...» είπε νωρίτερα ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, προλογίζοντας την εκδήλωση ένα 24ωρο πριν την αναγόρευση του Έλληνα σκηνοθέτη σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ θα επανέλθει ο Κώστας Γαβράς απόψε, στις 19:00, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η τελετή της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ.

Την Τρίτη, 29 Ιανουαρίου, ο Κώστας Γαβράς θα δώσει, αποκλειστικά για τους φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, masterclass για τη μεθοδολογία της σκηνοθετικής του οπτικής και «γλώσσας».