dimarxeio_02.jpg

Στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη υποχρεώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης όλους όσους είχαν υπογράψει μαζί του σύμβαση έργου χωρίς να υπάρχει ρητή αναφορά στην υποχρέωση ασφαλιστικών κρατήσεων, όπως καταγγέλλει ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη”, Χρ. Μάτης. >>>

 

Σύμφωνα με τον κ. Μάτη, όταν ο συμβασιούχος έργου καταβάλει τις εργοδοτικές εισφορές, αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεγάλος αριθμός συνεργατών του δήμου με σύμβαση, να έχει συνολικές κρατήσεις 78,06% και συγκεκριμένα:

Α) ΦΠΑ 13%

Β) φόρος 20%

Γ) ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου στο ΙΚΑ 16,5%

Δ) ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη στο ΙΚΑ 28,56%

Η καταβολή των ασφαλιστικών κρατήσεων του εργοδότη, ακόμη και σε συμβάσεις έργου, η οποία έχει επιβληθεί με νόμο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιβαρύνει το εργαζόμενο.

“Αν η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, δεν επιδιώκει μία ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία, θα πρέπει να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο, για να εγκριθεί η αναμόρφωση των συμβάσεων έτσι ώστε να γίνει νόμιμα η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, από τον ίδιο τον δήμο”, τονίζει ο κ. Μάτης. Και προσθέτει πως, σε διαφορετική περίπτωση, “συνεργάτες που έχουν συμφωνήσει μικροποσά, θα πληρωθούν μόλις το 20% της αμοιβής που είχαν συμφωνήσει και αυτό προσβάλλει την ίδια την αξιοπιστία του δήμου”.

Για τον επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη”, η χρέωση στον εργαζόμενο των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη “είναι νομικά παράνομη και ηθικά απαράδεκτη και δεν μπορεί να σταθεί ούτε σε δικαστήριο, ούτε ακόμη και στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη λογική”.

Θέτει, ακόμη, θέμα εξόφλησης των συνεργατών του δήμου οι οποίοι κόβουν αποδείξεις ή τιμολόγια για τη συνεργασία, πριν παρέλθει η προθεσμία στην οποία αυτοί είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην απόδειξη ή το τιμολόγιο. “Τα κάνει και το ελληνικό δημόσιο αυτά ταλαιπωρώντας εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που υποχρεώνονται να καταβάλλουν ΦΠΑ για ποσό το οποίο δεν έχουν πληρωθεί. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης να μη συμβαίνει”, λέει!

kratiseis_ergazomenou_dimos_thessalonikis_20130114_01