xirotiri_01.jpg

Εθνικό σχέδιο για την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας, ζήτησε, από την κυβέρνηση, με ερώτησή της στη Βουλή, η βουλευτής Β Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνα Ξηροτύρη. >>>

 

Η κ. Ξηροτύρη πρότεινε, στο σχέδιο αυτό, να ενταχθούν και τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ώστε να αποτελέσουν και αυτά μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για την απασχόληση και την καταπολέμηση της ανεργίας και όχι όπως σήμερα ένα άθροισμα επιμέρους δράσεων χωρίς κοινό και προφανή στόχο.

Η βουλευτής αναφέρθηκε στο πλέον δυσεπίλυτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα, αυτό της αλματώδους αύξησης της ανεργίας, και μάλιστα μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης. Δεδομένης δε της αρνητικής εμπειρίας της τελευταίας εικοσαετίας, όπως προκύπτει και από τα μέχρι σήμερα στοιχεία αξιολόγησης (ΕΚΤ, ΤτΕ, κ.λ.π.), με το σχεδιασμό και τη διαχείριση των προγραμμάτων του ΕΚΤ να χαρακτηρίζονται από έντονη αποσπασματικότητα, αδιαφάνεια και αναποτελεσματικότητα, η βουλευτής ανέδειξε την ανάγκη ασφαλιστικών δικλείδων ώστε να εξαλειφθούν στοιχεία διαπλοκής και αδιαφάνειας, να αποφευχθεί η σπατάλη κονδυλίων και να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος πόρος.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στην απάντησή του δήλωσε ότι στο πλαίσιο της συνεχούς μάχης κατά της ανεργίας, υλοποιούνται με πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, 19 αλληλοσυμπληρούμενες δράσεις από τα Υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης και Παιδείας με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων.

Ανέφερε επίσης ότι θα κατατεθεί σύντομα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, δεδομένου ότι αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση, και ότι το Υπουργείο Εργασίας θα συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 με απώτερο στόχο το βέλτιστο συντονισμό των δράσεων, τη διαφάνεια, τη μέγιστη εξασφάλιση κοινοτικών πόρων και την κοινωνική ένταξη.