palia_filosofiki_apth1.jpg

Σε νέα διαμάχη εισέρχεται ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, με εφημερίδα. Αυτήν τη φορά, επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του κατά της εφημερίδας “Θεσσαλονίκη”. >>>

 

Αφορμή για την κόντρα το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας με θέμα “Παρέμβαση πρυτανείας ΑΠΘ υπέρ «αντιεξουσιαστών»”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αντιπρύτανης Γιάννης Παντής, διέταξε, την Παρασκευή, την παραχώρηση του αμφιθεάτρου του Πολυτεχνείου σε αντιεξουσιαστικές ομάδες φοιτητών αλλά και εξωπανεπιστημιακών για εκδήλωσή τους, παρά την ισχυρή αντίρρηση του εκτελώντος χρέη κοσμήτορα καθώς και των προέδρων των τμημάτων της Πολυτεχνικής σχολής.

Στο δημοσίευμα γίνεται επίκληση δηλώσεων του εκτελούντος χρέη κοσμήτορα, Κώστα Κατσάμπαλου, ότι «η απόφαση της Κοσμητείας ελήφθη επειδή το Πολυτεχνείο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές κατά το παρελθόν από τις εκδηλώσεις αυτών των ‘ομάδων’, ενώ έχουν γίνει και πάμπολλες κλοπές». Προστίθεται ακόμη πως στη διάρκεια της συνεδρίασης του κοσμητορικού συμβουλίου παρενέβη τηλεφωνικά ο κ. Μυλόπουλος, ο οποίος ζήτησε να παραχωρούνται οι χώροι του Πολυτεχνείου, «ωστόσο η παραίνεση του κ. πρύτανη απορρίφθηκε ομοφώνως», πάντα σύμφωνα με τον κ. Κατσάμπαλο.

Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, το βράδυ της Παρασκευής αντιεξουσιαστές ζήτησαν να εισέλθουν στο κτίριο, αλλά με εντολή του κ. Κατσάμπαλου οι φύλακες τους απαγόρεψαν την είσοδο. Λίγο αργότερα, όμως, “προσήλθαν στον χώρο άλλοι φύλακες του ΑΠΘ, οι οποίοι με εντολή του κ. Παντή ξεκλείδωσαν την είσοδο και παραχώρησαν το μικρό αμφιθέατρο για τη συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών”, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Τι απαντά ο πρύτανης

Στην απάντηση Μυλόπουλου τονίζεται ότι “ουδέποτε έγινε παραίνεση του πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου, στην κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής, προκειμένου να παραχωρούνται οι χώροι του Πολυτεχνείου, όπως γράφτηκε. Η μόνη παραίνεση την οποία πράγματι έκανε ο Πρύτανης στον εκτελούντα χρέη Κοσμήτορα, ήταν οι αποφάσεις του Κοσμητορικού Συμβουλίου να συμβάλλουν, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία εντάσεων, επεισοδίων και καταστροφών”.

Τια το περιστατικό της Παρασκευής 25 Ιανουαρίου, στην ανακοίνωση του κ. Μυλόπουλου αναφέρεται ότι “η τηλεφωνική παρέμβαση του Αντιπρύτανη, καθηγητή Γιάννη Παντή, στην υπηρεσία φύλαξης ήταν πυροσβεστική και αφορούσε στην παραχώρηση αντί του μεγάλου αμφιθεάτρου της Πολυτεχνικής Σχολής ενός μικρού αμφιθεάτρου, προς εκτόνωση της κλιμακούμενης εκείνη τη στιγμή έντασης”.

Και η ανακοίνωση του κ. Μυλόπουλου καταλήγει: “Τα όσα αορίστως αναγράφονται για πιέσεις του Πρύτανη σε άλλο Κοσμήτορα να παραχωρήσει χώρο – στολίδι του ΑΠΘ για εκδήλωση αντιεξουσιαστών και για δήθεν απειλή παραίτησής του, είναι απολύτως ανακριβή”.