Η ανακοίνωση ότι προωθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε "μούδιασμα" στις Βρυξέλλες.

Το δημοψήφισμα θα θέτει ευθέως το ερώτημα της παραμονής ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζ. Κάμερον. Ωστόσο η υπόσχεσή του αυτή θα τηρηθεί υπό τον όρο ότι θα επανεκλεγεί στο πρωθυπουργικό αξίωμα και στις επόμενες εκλογές του 2015. Παράλληλα το Λονδίνο θα έχει διαπραγματευθεί ένα νέο modus vivendi με τις Βρυξέλλες ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι όροι που θα διέπουν τη σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.
«Είναι ώρα για το βρετανικό λαό να εκφράσει τη γνώμη του [...] είναι ώρα να διευθετήσουμε το Ευρωπαϊκό ερώτημα στη βρετανική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κάμερον, σημειώνοντας ωστόσο πως, παρά το γεγονός ότι η «απογοήτευση» με την Ε.Ε. βρίσκεται «σε ιστορικό υψηλό», θα πρέπει να προηγηθεί ο επανακαθορισμός της σχέσης με τις Βρυξέλλες.
Τόνισε μάλιστα πως αυτή η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για δημοψήφισμα, αφού η ΕΕ μετασχηματίζεται, λόγω των απότοκων, της οικονομικής κρίσης. Επομένως θα ήταν "λάθος να ρωτήσουμε τον λαό εάν θέλουν να μείνουν ή φύγουν προτού έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε τη σχέση".
Το δημοψήφισμα, που θα περιλαμβάνεται στο μανιφέστο των Συντηρητικών ενόψει των εκλογών του 2015, θα διεξαχθεί στο πρώτο μισό της νέας κυβερνητικής θητείας, το αργότερο έως το 2017. «Πιστεύω στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, στη διαμόρφωσή του, στο να ηγούμαστε της συζήτησης, όχι απλώς να ελπίζουμε πως η δύσκολη κατάσταση θα φύγει», συμπλήρωσε ο Συντηρητικός ηγέτης, εξηγώντας πως η μη αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας θα αυξήσει την πιθανότητα εξόδου.
Ωστόσο ο κ. Κάμερον τόνισε πως ο ίδιος δεν επιθυμεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υποστήριξε πως οι πολίτες πρέπει να σκεφτούν πολύ προσεκτικά την επιλογή τους, αφού η έξοδος θα αποτελεί ένα "εισιτήριο χωρίς επιστροφή" και οι συνέπειες θα είναι σοβαρές και μη αναστρέψιμες.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό

Για μικροκομματικά οφέλη και για εξαγγελίες, που διέπονται από την εξυπηρέτηση των κομματικών ισορροπιών έκανε λόγο ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, που χαρακτήρισε τον Κάμερον "αδύναμο ηγέτη".
Την ανακοίνωση των προθέσεων του Βρετανού πρωθυπουργού σχολίασε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, που σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη α λα καρτ."Ελπίζουμε ότι οι Βρετανοί θα έχουν θετική συμβολή στην Ευρώπη. Όμως, η Ευρώπη, ας δεχθούμε ότι είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα. Μπαίνει κάποιος στην ομάδα αυτή, αλλά από τη στιγμή που είναι σ΄αυτήν δεν μπορεί να πει ότι παίζει ράγκμπι", τόνισε ο Φαμπιούς στο ραδιοσταθμό France Info. 
"Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια τη Βρετανία γιατί θα είναι δύσκολο για τη χώρα αυτή να βρεθεί εκτός Ευρώπης. Κάποια ημέρα είχα μια συνάντηση με βρετανούς επιχειρηματίες και τούς είπα: ακούστε, εάν η Βρετανία αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ευρώπη, εμείς θα τής στρώσουμε το κόκκινο χαλί", πρόσθεσε. Με αυτό τον τρόπο ο Φαμπιούς απάντησε στον Κάμερον, ο οποίος είχε δηλώσει έτοιμος να στρώσει το κόκκινο χαλί στις εταιρείες που επιθυμουν να γλιτώσουν από την υψηλή φορολογία στη Γαλλία.