Σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, με την ΝΔ να εμφανίζεται ξανά επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις και την αξιωματική αντιπολίτευση να ταλαιπωρείται από αρρυθμίες ανοίγει την αυλαία των ουσιαστικών ερευνών η προανακριτική επιτροπή της Βουλής με τα μέλη της να γνωρίζουν ότι περιθώρια μικροπολιτικών τακτικισμών, δεν υπάρχουν. >>>
Το σύνολο – σχεδόν – των βουλευτών που καλούνται να φέρουν εις πέρας το έργο της επιτροπής φαίνεται να γνωρίζουν καλά πως οι πολίτες που τους παρακολουθούν έχουν διασπαστεί στα δύο: σε εκείνους που έχουν την ελπίδα να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη και σε αυτούς που στέκονται με προβληματισμό και καχυποψία θεωρώντας ότι επίκειται ακόμα ένα «εντυπωσιακό κουκούλωμα». Υπό αυτά τα δεδομένα τα περισσότερα μέλη παραδέχονται πως «αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Αν και τώρα δεν αποδοθεί δικαιοσύνη οι πολίτες θα μας πάρουν με τις πέτρες».

Κατ’ επέκταση εξηγούν ότι «υποχρεούνται» να προχωρήσουν σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα τους επιτρέψουν να καταλήξουν σε μια πλήρως τεκμηριωμένη νομικά ετυμηγορία για να παραπέμψουν τους υπεύθυνους στην Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες τα μέλη της επιτροπής συμφωνούν ότι το αρχικό στάδιο της ουσιαστικής έρευνας πρέπει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στον κ. Παπακωνσταντίνου και στο στενό του περιβάλλον. Είναι μάλιστα ενδεικτικό, ότι βουλευτές εξηγούν πως πρέπει να ασκηθεί μεγάλη πίεση προς τους συνεργάτες του πρώην υπουργού τονίζοντας ότι «έχουν ακόμα να πούνε πολλά».

Πέραν όμως τις «ιεράς εξέτασης» που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες στην Βουλή, αναμένεται να ζητηθεί από το ΣΔΟΕ έρευνα στην κινητή και ακίνητη περιουσία της οικογένειας Παπακωνσταντίνου, να προχωρήσει σε άνοιγμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών και να εντοπίσει τυχόν «κρυφές»» καταθέσεις με «μαύρο» χρήμα.

Η έρευνα μάλιστα δεν θα περιοριστεί μόνο στον πρώην υπουργό αλλά θα επεκταθεί και προς τους συνεργάτες του, όχι μόνο εκείνους που φέρονται να επεξεργάστηκαν και να «εξαφάνισαν» το αρχικό CD αλλά και αυτούς που για την ώρα δεν έχουν εμπλακεί ευθέως με την παράτυπη διακίνηση του υλικού.

Επιπροσθέτως, τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν να υιοθετήσουν την τακτική που ακολούθησε η προηγούμενη προανακριτική που ερεύνησε τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο δημιουργώντας ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας με την Δικαιοσύνη.

Στην ουσία, οι δύο έρευνες, αυτή της Βουλής για τον κ. Παπακωνσταντίνου και εκείνη που διενεργούν οι οικονομικοί εισαγγελείς για τα μη πολιτικά πρόσωπα θα βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης θα αποστείλει επιστολή προς τους κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.