Tα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης θεωρούν ότι η προανακριτική πρέπει να επικεντρώσει στις ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος ήταν ο πρώτος που παρέλαβε και απέκρυψε την λίστα στην οποία υπήρχαν τα ονόματα των συγγενών του. Είναι σαφής η πρόθεσή τους να αφήσουν έξω από το κάδρο των ευθυνών τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο ο οποίος ήταν ο διάδοχός του στο υπουργείο Οικονομικών.  >>>
Σε διαφορετική περίπτωση αν μπει στο κάδρο και ο κ. Βενιζέλος απειλείται η σταθερότητα της κυβέρνησης «σε μία περίοδο που η κυβερνητική ενότητα είναι απαραίτητη και τα τρία κόμματα έχουν βρει τον βηματισμό τους» όπως ανέφερε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Γι αυτό άλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου επιτέθηκε από την αρχή στον ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζοντας τους τόνους και προστατεύοντας τον κ. Βενιζέλο. Οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι για την κυβέρνηση που έχει να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα που έχουν αποφασιστεί και παράλληλα να προσελκύσει επενδύσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επηρεαστεί η προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η αξιοπιστία της κυβέρνησης στο εσωτερικό και το εξωτερικό είναι απαραίτητη. Πολιτική αστάθεια ή ένταση της κοινωνικής αμφισβήτησης μόνο εμπόδια θα φέρουν στον σχεδιασμό της. Από την άλλη αν τελικά μείνει εκτός διερεύνησης ο κ. Βενιζέλος όπως και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου είναι αμφίβολο αν η κοινή γνώμη πεισθεί ότι θα πρόκειται για τιμωρία των υπευθύνων ή για μία ακόμη συγκάλυψη. Αν πάλι συμπεριληφθεί στην πρόταση για προανακριτική ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Φυσικά η κρίσιμη στιγμή θα είναι η μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην Βουλή. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαχέεται προς τους βουλευτές της ΝΔ ότι «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να απειληθεί η πορεία της κυβέρνησης και η διάσωση της χώρας λόγω της ενδεχόμενης παραπομπής Βενιζέλου». Ερώτημα όμως είναι αν θα πειθαρχήσει το σύνολο των βουλευτών της συμπολίτευσης καθώς η ψηφοφορία θα είναι μυστική. Ενδεχόμενες διαρροές από την κοινή επίσημη γραμμή θα είναι πλήγμα και για την αξιοπιστία της κυβέρνησης και περισσότερο για τον κ. Βενιζέλο προσωπικά. Στην απίθανη περίπτωση που ο κ. Βενιζέλος παραπεμφθεί η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί.

Ενώ όμως στην παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίου συμφωνούν όλα τα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, από εκεί και μετά αρχίζουν οι διαφοροποιήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως άλλωστε και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή θεωρούν ότι πρέπει να παραπεμφθεί και ο κ. Βενιζέλος ενώ ευθύνες επιρρίπτουν και στον πρώην πρωθυπουργό και στον κ. Γιάννη Στουρνάρα -οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητούν την παραίτησή του. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο περιορισμός της έρευνας για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποκλειστικά στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου αποσκοπεί στο να οδηγήσει την όλη υπόθεση σε μια ελεγχόμενη εκτόνωση καθώς και στο να συγκαλυφθούν οι ευθύνες και των υπολοίπων εμπλεκομένων προσώπων. Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά ότι ο κ. Βενιζέλος παρακρατούσε στο σεντούκι του επί μήνες τη λίστα, πως ο κ. Παπανδρέου γνώριζε για την ύπαρξη της και την μη αξιοποίησή της και πως ο κ. Στουρνάρας σύρθηκε στο να αναζητήσει την αυθεντική λίστα κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή ύστερα από τρεις ολόκληρους μήνες».

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής: «Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να με βάλλει στο κάδρο ας με βάλλει. Σε μια δημοκρατία ο καθένας κάνει ό,τι τον φωτίσει ο Θεός. Από κει και πέρα εγώ έκανα το καθήκον μου, εγώ έφερα την λίστα Λαγκάρντ δεν την έφερε κάποιος άλλος και σε χρόνο ρεκόρ και με άμεσες διαδικασίες»,
Σκληρή είναι από την αρχή η επίθεση της κυβέρνησης εναντίον της Κουμουνδούρου:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου μίλησε για εκνευρισμό της Κουμουνδούρου λόγω «της καθυστερημένης αντίδρασης στην ενδεδειγμένη κοινοβουλευτική αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ» και πρόσθεσε: «Δεν επιτρέπεται, όμως, ο εκνευρισμός να οδηγεί σε πλήρη ισοπέδωση στοιχειωδών κανόνων δικαίου. Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός έχει τα όριά του». Την διερεύνηση των ευθυνών του κ. Βενιζέλου και του κ. Παπανδρέου ζήτησαν ήδη με τις ανακοινώσεις τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή.