Νέες προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού δημιουργούνται με την έλευση κρουαζιερόπλοιων γερμανικών εταιρειών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Για πρώτη φορά τη φετινή περίοδο τα κρουαζιερόπλοια θα διανυκτερεύουν, δίνοντας μια μεγάλη ανάσα στην οικονομία της πόλης.


Θετικά είναι τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση της Θεσσαλονίκης για τη φετινή περίοδο. Η συμφωνία με γερμανικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κρουαζιέρας, αναμένεται να δώσει νέα πνοή και προοπτικές στην τουριστική ανάπτυξη της «νύφης του Θερμαϊκού».
Αρχικά η φετινή τουριστική περίοδος έχει επιμηκυνθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερες προσεγγίσεις από πέρσι, ενώ σημαντική θα είναι και η συμβολή από τη διανυκτέρευση των κρουαζιερόπλοιων- που κατευθύνονται προς προορισμούς του Αιγαίου, αλλά και προς τα παράλια της Τουρκίας- στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τι έχει αλλάξει από πέρσι:

Ήδη υπάρχουν 10 επιβεβαιωμένες προσεγγίσεις του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και 5 έχουν ανακοινωθεί από τις εταιρείες στο ίντερνετ. Πέρσι τέτοια περίοδο δεν είχε δηλωθεί ΟΥΤΕ μία. Παράλληλα η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου (φέτος θα διαρκέσει από Απρίλιο ως Νοέμβριο) θα ενθαρρύνει περισσότερες αφίξεις τουριστών. Πέρσι οι πρώτες αφίξεις είχαν γίνει στα μέσα Ιουνίου. Τέλος για πρώτη φορά φέτος θα υπάρξουν προσεγγίσεις από πλοία, που δεν είχαν ξαναεπισκεφτεί τον ΟΛΘ.
Τα νούμερα αυτά θα μεταβληθούν οπωσδήποτε προς τα πάνω, αφού το σημαντικότερο ταξιδιωτικό γραφείο, που πρακτορεύει κρουαζιερόπλοια, δεν έχει δηλώσει ακόμα τις προσεγγίσεις, που θα πραγματοποιήσει. Μάλιστα, το ένα από αυτά, έχει κάθε χρόνο περίπου το 40% των προσεγγίσεων. Σημειώνεται ότι το 2012 οι προσεγγίσεις ήταν συνολικά 12 τον αριθμό.
Από τις 10 σίγουρες αφίξεις, οι 5 θα γίνουν από το «AIDA AURA», μεγάλο κρουαζιερόπλοιο της γερμανικής AIDA Cruises, που μεταφέρει περίπου 1.300 επιβάτες. Το AIDA Aura είναι το πλοίο που φέτος, για πρώτη φορά θα κάνει διανυκτερεύσεις στη Θεσσαλονίκη ( στις 26/6, 10/7, 24/7, 7/8 και 21/8) πραγματοποιώντας το δρομολόγιο από Αττάλεια- τουρκικά παράλια- Κωνσταντινούπολη- Μαύρη Θάλασσα- Θεσσαλονίκη- Σάμο- Αττάλεια.
Από τις υπόλοιπες 5 επιβεβαιωμένες, οι 3 θα γίνουν από πλοία της εταιρείας Mano Maritime του Ισραήλ, από το γερμανικό «Αstor» και το «Μinerva» της βρετανικής Swan Hellenic.

Ανάσα για την αγορά και τα καταστήματα εστίασης 

«Σανίδα σωτηρίας» θα αποτελέσουν οι χιλιάδες τουρίστες, που θα αποβιβαστούν στη Θεσσαλονίκη για την αγορά της πόλης. Καταστήματα, αλλά και χώροι εστίασης είναι έτοιμοι να υποδεχτούν τους επισκέπτες προσφέροντας τις υπηρεσίες τους και προσδοκώντας σε αύξηση του τζίρου τους.
Το σημαντικό είναι ότι οι διανυκτερεύσεις προσφέρουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περιεργαστούν την αγορά της πόλης, χωρίς να υπάρχει η βιασύνη του απόπλου. Τέλος αν συνυπολογίσει κανείς ότι κατά μέσο όρο ο κάθε επιβάτης ξοδεύει γύρω στα 80 ευρώ κατά την έξοδό του στην πόλη, τότε τα οφέλη για την εμπορική κίνηση είναι πολλαπλά.