Αν θέλετε να μάθετε χρήσιμες πληροφορίες για τα νέφη, τα νεφελώματα και τους γαλαξίες, τα περίφημα αντικείμενα Μεσιέ, σήμερα, ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας σας δίνει την ευκαιρία: >>>

Οργανώνει σεμινάριο με θέμα Σμήνη-Νεφελώματα-Γαλαξίες-Αντικείμενα Μεσιέ, στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113, στις 6 το απόγευμα.

Τι είναι τα αντικείμενα Μεσιέ
Κατά τη διάρκεια των ετών 1758-1782 ο Charles Messier (Σαρλ Μεσιέ), ένας Γάλλος αστρονόμος (1730 - 1817) έφτιαξε μια λίστα με περίπου 100 αντικείμενα που δύσκολα ξεχώριζαν από κομήτες μέσα από τα τηλεσκόπια της εποχής. Εκείνη την εποχή, η ανακάλυψη κομητών ήταν ένας τρόπος να γίνει κανείς διάσημος στην αστρονομία. Ο στόχος του Messier ήταν να φτιάξει έναν κατάλογο που να τον απαρτίζουν αντικείμενα που συχνά τα νόμιζαν λανθασμένα για κομήτες. 
Ο Κατάλογος Messier έγινε διάσημος για έναν ανώτερο λόγο, έγινε γνωστός ως η συλλογή με τα πιο όμορφα αντικείμενα του ουρανού όπως νεφελώματα, σμήνη αστέρων και γαλαξίες. 
Τα αντικείμενα Messier είναι οι πιο δημοφιλείς στόχοι των ερασιτεχνών αστρονόμων. Κάθε ερασιτέχνης αστρονόμος που διαθέτει τηλεσκόπιο έχει σίγουρα ως πρώτο από τους στόχους του να παρατηρήσει όλα τα αντικείμενα Messier. 
Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ακόμα και με ένα τηλεσκόπιο 4 ιντσών, η μεγάλη πλειοψηφία των αντικειμένων Messier είναι ορατά στους ερασιτέχνες.