gamoi_01Εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία που έφερε στο φως η αστυνομική έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κατά την αποκάλυψη πολυμελούς κυκλώματος που σύναπτε «λευκούς» γάμους και έδινε την ελληνική υπηκοότητα σε αλλοδαπούς έναντι αμοιβής. >>>

 

Από την επιχείρηση των αρχών μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί 11 άτομα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (9 Έλληνες – 2 αλλοδαποί), μεταξύ των οποίων τα 3 ηγετικά στελέχη, καθώς και 1 δημοτικός και 1 δημόσιος υπάλληλος, έπειτα από επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κατερίνη, Σέρρες, Κιλκίς, Διδυμότειχο και Καβάλα. Παράλληλα, αναζητούνται επιπλέον 5 άτομα.

Συνολικά στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 172 άτομα, μεταξύ των οποίων 7 δικηγόροι,2 μεταφραστές, 2 δημοτικοί και 1 δημόσιος υπάλληλος. Επίσης, άλλα 4 μέλη της οργάνωσης βρίσκονται εκτός της επικράτειας.

Βαριές κατηγορίες στην πολυσέλιδη δικογραφία

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τις, κατά περίπτωση, κατηγορίες της «εγκληματικής οργάνωσης», της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», του νόμου «περί εισόδου, διαμονής και κοινωνικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην επικράτεια», της «πλαστογραφίας», της «δωροδοκίας», της «υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης», του νόμου «περί υπεύθυνης δήλωσης» καθώς και των διατάξεων «περί υποχρεώσεων δικηγόρων και συμβολαιογράφων».

Η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους 18 εμπλεκομένους, οι οποίοι κατηγορούνται για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, μεταξύ των οποίων 1 δημοτικός υπάλληλος και 6 δικηγόροι, ενώ εκτός δράσεως της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται επιπλέον 136 άτομα, (68 Έλληνες – 68 αλλοδαποί), για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της «υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης», του νόμου «περί υπεύθυνης δήλωσης» και του νόμου «περί εισόδου διαμονής και κοινωνικής ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στην επικράτεια».

Από το 2010 πάντρευαν κόσμο !

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από το 2010, έχοντας ως «ηγετικά στελέχη» μια 40χρονη αλλοδαπή, μια 52χρονη Ελληνίδα μεσίτρια και έναν 36χρονο δικηγόρο, ενώ διέθετε ιδιότυπη ιεραρχία, δομή, διαρκή δράση και συνολικό σχεδιασμό.

Σκοπός της οργάνωσης, η οποία χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο δράσης, ήταν η νομιμοποίηση αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι βρίσκονταν μη νόμιμα στη χώρα μας, μέσω σύναψης εικονικών γάμων με ημεδαπούς ή υπηκόους κρατών – μελών της Ε.Ε, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος.

Ο ρόλος των μελών

Ειδικότερα, τα 3 ηγετικά στελέχη συμβούλευαν και κατηύθυναν τους μη νόμιμους μετανάστες, να υποβάλλουν σχετικό αίτημα στην αρμόδια αστυνομική αρχή προκειμένου να τους αναγνωρισθεί το καθεστώς του πρόσφυγα.

Εν συνεχεία, μέχρι να εξετασθεί το αίτημά τους, τους χορηγούνταν δελτίο αιτήσαντος ασύλου (ροζ κάρτα), έγγραφο το οποίο νομιμοποιούσε την παραμονή τους προσωρινά στη χώρα, ενώ τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν υποψήφιους «συζύγους», κυρίως ημεδαπούς, οι οποίοι έναντι αμοιβής σύναπταν με τους εν λόγω αλλοδαπούς εικονικούς γάμους. Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης αναλάμβαναν και τις διαδικαστικές λεπτομέρειες του νομότυπου, πλην όμως εικονικού γάμου (έκδοση αδειών, δημοσίευση αγγελίας γάμου σε εφημερίδα κ.ά).

Στη συνέχεια, οι αλλοδαποί υπό τις συνεχείς κατευθύνσεις της οργάνωσης, υπέβαλαν στους Δήμους του τόπου κατοικίας τους, αίτημα χορήγησης άδειας διαμονής ως σύζυγοι υπηκόων κρατών – μελών της Ε.Ε ενώ παραιτούνταν από το αίτημα αναγνώρισής τους ως πρόσφυγες. Κατά την υποβολή του αιτήματος προσκόμιζαν ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις φιλοξενίας ή συμβόλαια μίσθωσης κατοικιών καθώς και διάφορα πλαστά έγγραφα, με τα οποία τους εφοδίαζαν τα μέλη της οργάνωσης.

Τους εξασφάλιζαν VISA

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου ο εικονικός γάμος με τους ημεδαπούς να τελεστεί στην χώρα του αλλοδαπού (υπηκόου τρίτης χώρας), ο οποίος βρίσκονταν εκτός της επικράτειας και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζονταν η χορήγηση σε αυτόν «Θεώρησης Εισόδου» (VISA).

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι «σύζυγοι» δεν γνώριζαν ο ένας τα στοιχεία ταυτότητας του άλλου.

Από 700 έως 7000 ευρώ ο γάμος

Τα χρηματικά ποσά που απαιτούσε η εγκληματική οργάνωση από τους αλλοδαπούς, ποίκιλλαν από 700 έως 7.000 ευρώ, ανάλογα με την περίσταση. Ειδικότερα, για την απόκτηση του δελτίου αιτήσαντος ασύλου, εισέπραττε (η οργάνωση) από 700 έως 1.000 ευρώ. Για την έκδοση άδειας διαμονής , ως σύζυγοι πολίτη κράτους – μέλους της Ε.Ε, εισέπραττε 4.500 ενώ σε περίπτωση που ο αλλοδαπός κατά την είσοδό του στην επικράτεια κατείχε «Θεώρηση Εισόδου», το ποσό μειώνονταν στις 3.500 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που οι ημεδαποί υποψήφιοι «σύζυγοι», μετέβαιναν στη χώρα καταγωγής του αλλοδαπού, το ποσό ανέρχονταν στις 7.000 ευρώ.

Οι κύριοι και απλοί συνεργοί της οργάνωσης, προκειμένου να διευκολύνουν την εγκληματική της δράση, πλαστογραφούσαν έγγραφα, μετέφραζαν πλαστά δικαιολογητικά και χρησιμοποιούσαν κάθε δυνατό μέσο για τη ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών. Σημειώνεται ότι, συνολικά είχαν πραγματοποίησε 68 λευκούς γάμους κα σχεδίαζαν άλλους 79.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων αναζητηθέντων μελών και την τυχόν εμπλοκής τους σε παρόμοιες περιπτώσεις".


Το κείμενο είναι του Μιχαήλ Λιάπη και δημοσιεύτηκε στον Τύπο Θεσσαλονίκης