vouli_psifoforia_01Χωρίς συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα κατέληξε ο κύκλος διαβουλεύσεων που ανέλαβε ο πρόεδρος του Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σχετικά με την διαδικασία που θα γίνουν οι ψηφοφορίες επί των προτάσεων σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». >>>

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν να προτείνουν στην Ολομέλεια της Βουλής, το σχήμα που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τρεις κύκλους ψηφοφοριών, που θα αντιστοιχούν στην κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί:

Η πρώτη ψηφοφορία θα αφορά την πρόταση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, για παραπομπή μόνο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης (μία κάλπη).

Η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου (δύο κάλπες).

Η τρίτη ψηφοφορία θα αφορά την πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που προσυπογράφει η Χρυσή Αυγή, για παραπομπή των κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου, Παπανδρέου και Παπαδήμου (ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηθούν τέσσερις κάλπες).

Σε κάθε περίπτωση, την τελική, τυπική απόφαση για την μεθοδολογία, θα λάβει αύριο το πρωί η Ολομέλεια της Βουλής, σε μια μη ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί μετά την έναρξη της συνεδρίασης (10 π.μ.).

Στη συνέχεια θα γίνει η συζήτηση των τριών προτάσεων, με τη συμμετοχή και όσων από τους εγκαλούμενους πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς επιθυμούν να αναπτύξουν τη θέση τους ενώπιον του Σώματος.

Βέβαιη θεωρείται μέχρι στιγμής η παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ενώ δεν αποκλείεται και εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή των μαραθώνιων ονομαστικών ψηφοφοριών, που θα ξεκινήσουν γύρω στις 6 το απόγευμα.

Η συζήτηση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και η διαβούλευση που ακολούθησε, κατέγραψαν διακομματική συμφωνία μόνο στο ότι πρέπει να συζητηθούν οι τρεις προτάσεις την ίδια μέρα και στην ίδια συνεδρίαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διεξαγωγή μίας ψηφοφορίας με τέσσερις κάλπες, ή με μία κάλπη και ένα ψηφοδέλτιο που θα περιλαμβάνει όλα τα εγκαλούμενα πρόσωπα και τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται.

Σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποφυγή φαινομένων αποχώρησης κάποιου κόμματος από τη συνεδρίαση - όπως είχε γίνει κατά το παρελθόν από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σε συζήτηση αντίστοιχης πρότασης για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου - και η εξασφάλιση του δικαιώματος των βουλευτών στη «μυστικότητα της ψήφου».

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Δημήτρη Παπαδημούλη, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να εκθέσει τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον κίνδυνο «παραβίασης του Συντάγματος που επιβάλλει τη μυστικότητα της ψήφου», χωρίς ωστόσο εκ των πραγμάτων να είναι σε θέση να αλλάξει την κατεύθυνση των κομμάτων της κυβέρνησης.

Τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση παρουσίασαν την πρόταση για ψηφοφορία με τρεις κάλπες (η κάθε κάλπη για κάθε πρόταση) και κατέληξαν τελικά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για τη διενέργεια τριών κύκλων ψηφοφοριών.

Η στάση της συμπολίτευσης εδράζεται στην προϊστορία των Προανακριτικών Επιτροπών και στην τυπική εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής, ο οποίος ορίζει πως η ψηφοφορία γίνεται επί συγκεκριμένων προτάσεων παραπομπής των εγκαλούμενων προσώπων (που περιλαμβάνουν το πολιτικό και νομικό τους σκεπτικό) και όχι απλώς για τα ονόματά τους.

Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρον αναμένονται και η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ αύριο το πρωί, που θα ασχοληθεί με την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα κατά την αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια.