aporrimatoforo_01Στο τέλος του μήνα έρχεται η λύση στο πρόβλημα με τα απορριμματοφόρα της Θεσσαλονίκης. Όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Παππάς, σε εκδήλωση με τους εθελοντές, την περασμένη Τετάρτη, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, με την ενεργοποίηση της σύμβασης που υπογράφτηκε πρόσφατα, στους δρόμους της πόλης θα κυκλοφορούν συνολικά 30 απορριμματοφόρα και οκτώ τράκτορες, >>>

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα καθημερινής επισκευής και συντήρησης των οχημάτων σε ιδιωτικά συνεργεία, αφού ξεπεράστηκαν οι όποιες τυπικές δυσκολίες που ανάγκασαν τη διοίκηση να προσφύγει στα ανώτατα ακυρωτικά διακστήρια.

Ο κ. Παππάς έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ομάδας εθελοντών ‘Θεσσαλονίκη 2012’ του δήμου, την Τετάρτη στο νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ανακύκλωσης και καθαριότητας. Και οι δύο απαντούσαν σε ερωτήσεις που είχαν θέσει ηλεκτρονικώς και τηλεφωνικώς κάτοικοι του δήμου σχετικά με θέματα μηχανολογικού εξοπλισμού, περιβάλλοντος και ανακύκλωσης, ανθρωπίνου δυναμικού, και αποκομιδής απορριμμάτων ενώ της 3ώρης συνάντησης ακολούθησε σχετικός διάλογος του αντιδημάρχου με τους παρευρισκόμενους.

«Στο 1ο 3μηνο-4μηνο του 2013, θα έχουμε στη διάθεσή μας καθημερινά 56 απορριμματοφόρα (σύνολο), 10 τράκτορες (σύνολο), 10 δορυφορικά (ανοιχτά μικρά οχήματα για την περισυλλογή των ογκωδών), και με το συγκεκριμένο τρόπο θα γίνει ανασχεδιασμός της καθαριότητας με ωράριο, σε συνεργασία με τις δημοτικές κοινότητες και θα σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα σκουπιδιών» δήλωσε ο κ. Παππάς.

«Ο εξοπλισμός αποτελούσε το σημαντικότερο πρόβλημα, μέχρι στιγμής, για την καθυστέρηση της αποκομιδής. Εξίσου σοβαρά, ωστόσο, είναι και τα προβλήματα που προκύπτουν από τη δυσλειτουργία του ΧΥΤΑ (απεργίες, κλείσιμο), τα οποία προσδοκούμε με τα νέα δεδομένα να τα ξεπεράσουμε» συνέχισε.

Μπουτάρης: Να συνεργαστούν και οι πολίτες

Από τη μεριά του ο κ. Μπουτάρης ανέφερε: «Αυτή η ιστορία προέκυψε από τη μια πλευρά από τη ζωντάνια που χαρακτηρίζει τους εθελοντές και από την άλλη μεριά είναι απόρροια της πολύ σημαντικής δουλειάς που έχει κάνει o αντιδήμαρχος στον τομέα της καθαριότητας. Ένα βασικό στοιχείο σε όλη την ιστορία της αποκομιδής των απορριμμάτων, παραμένει όμως ότι τα απορρίμματα έχουν δύο παραμέτρους· είναι αυτός που τα κάνει και αυτός που τα μαζεύει. Αν δεν δουλέψουμε και οι δύο μαζί, δεν πρόκειται να λειτουργήσει το σύστημα, δεν πρόκειται ποτέ να δούμε καθαρές πόλεις. Αυτή είναι η βασική λογική της ιστορίας, κι από εκεί και πέρα όλα γίνονται».

Ερωτώμενος για το θέμα της ανακύκλωσης ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια που έχει να κάνει με την ευαισθητοποίηση και την προβολή του έργου της ανακύκλωσης, ώστε να πραγματοποιείται η ανακύκλωση σε super market, καταστήματα εστιάσεως, στο Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο σε όλα τα καταστήματα που έχουν χαρτοσυσκευασίες, ούτως ώστε σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, με το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, και τον Εμπορικό Σύλλογο να υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα ανακύκλωσης σημειώνοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα της συμβολής των εθελοντών στην προσπάθεια αυτή και στη διάχυση της πληροφόρησης και ενημέρωσης με τη διανομή ειδικών έντυπων και επιστολών ευαισθητοποίησης της εφαρμογής του προγράμματος ανακύκλωσης.

Επιπρόσθετα, στο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι γίνεται καθημερινή αποκομιδή 350 τόνων απορριμμάτων η κατάσταση παραμένει προβληματική. Με τη νέα σύμβαση (η εταιρία «Βιομηχανία Ειδικών Κατασκευών Α. Καούσης Α.Ε.» πήρε την ανάθεση κατόπιν διεξαγωγής δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού αντί συνολικού ποσού 1.886.163, 20 ευρώ, διάρκειας δώδεκα μηνών με τη δυνατότητα μονομερούς από το δήμο Θεσσαλονίκης παράτασης για ένα τρίμηνο μετά από τη λήξη αυτής) αναμένεται να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η ευταξία του δημόσιου χώρου και η σωστή οριοθέτηση των κάδων στους δρόμους αποτελεί επιπρόσθετο στοιχείο στην αντιστροφή της εικόνας της καθαριότητας και στη βελτίωση της αποκομιδής των απορριμμάτων στην πόλη σε συνδυασμό με την επισκευή υδροφόρων και πλυστικών. Η χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο (ποσού 800.000,00€) για την υπογειοποίηση 200 (ζευγαριών) κάδων στο Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο καθώς και η εμβάθυνση της ανακύκλωσης, η κομποστοποίηση, η ενημέρωση σε σχολεία και η περιβαλλοντική εκπαίδευση υπό το πρόγραμμα ‘Αειφόρο σχολείο’ αποτελούν βασικούς στόχους για την τρέχουσα χρονιά.

Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αντιδήμαρχος τόνισαν πως η συμμετοχή των πολιτών στην καθαριότητα της πόλης είναι απαραίτητη και σε κάθε περίπτωση αμφίδρομη. Με την σωστή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και μέριμνα η καθαριότητα στην πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να αλλάξει σελίδα.

Στη συζήτηση παρόντες ήταν εκπρόσωποι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, σύμβουλοι της Α’, Γ’ και Ε’ Δημοτικής κοινότητας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι ΜΚΟ και πολιτικών παρατάξεων, καθώς και εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Καθαριότητας, της Πολιτικής Προστασίας του δήμου και πλήθος εθελοντών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μοιράστηκε προωθητικό υλικό ενημέρωσης της Ε.Ε.Α.Α. (Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), σακούλες ανακύκλωσης, έντυπο, νέα αφίσα και το φυλλάδιο ενημέρωσης της Αντιδημαρχίας Ανακύκλωσης και Καθαριότητας στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για το θέμα της ανακύκλωσης.