«Έτος νοικοκυρέματος» χαρακτήρισε το 2013 ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. Όπως τόνισε,  στόχος του υπουργείου είναι να εξορθολογιστεί το ασφαλιστικό σύστημα ώστε «να μην υπάρχει ίχνος παραβατικότητας». >>>

 

Ο κ. Βρούτσης παραδέχθηκε ότι το 2012 λήφθηκαν «δύσκολες και επώδυνες αλλά αναγκαίες αποφάσεις», αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπήρξαν αδικίες κατά την προσαρμογή των συντάξεων.

Χαρακτήρισε πάντως «άλμα» το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει ψηφιακή και ηλεκτρονική βάση όλων των συντάξεων και γνωρίζει έτσι για πρώτη φορά «πόσους συνταξιούχους έχει».

Οσον αφορά τα επικουρικά ταμεία, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι επιδίωξη του υπουργείου είναι να υπάρξει «νοικοκύρεμα και τάξη παντού» και προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, έχει σχεδιαστεί το ενιαίο επικουρικό ταμείο που θα λειτουργήσει με όρους βιωσιμότητας, ώστε να μην κινδυνεύουν από κανένα έλλειμμα οι επικουρικές συντάξεις.

Πρόσθεσε ότι κάτι αντίστοιχο θα γίνει και για το θέμα των εφάπαξ.

Πρόγραμμα απασχόλησης για 62.000 νέους

Ο κ. Βρούτσης παραδέχθηκε ότι η ανεργία έχει πάρει «εκρηκτικές διαστάσεις» και προανήγγειλε ότι την προσεχή Πέμπτη θα ανακοινώσει πρόγραμμα που θα δίνει σε 62.000 νέους έως 29 ετών ένα «εισιτήριο εισόδου» στην αγορά εργασίας. Η δράση αυτή όπως διευκρίνισε, θα αφορά μεταξύ άλλων άξονες όπως ο τουριστικός και ο επιχειρηματικός.

Ερωτηθείς σχετικά με τον κατώτατο μισθό, αναγνώρισε ότι αυτός είναι χαμηλός, προσθέτοντας πάντως ότι η κυβέρνηση διασφάλισε ότι το επίπεδό του δεν θα μειωθεί.

Επίδομα ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα υλοποιηθεί η εξαγγελία για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Φορέας υλοποίησης, όπως είπε, θα είναι ο ΟΑΕΔ ενώ αναφορικά με το ύψος του επιδόματος σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να ξεπερνά τα 360 ευρώ, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα.

Ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε «αιχμή του δόρατος» την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και προανήγγειλε την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με επερχόμενο νομοσχέδιο.

Ανακοίνωσε τέλος ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κατευθύνσεις για στοχοποιημένους ελέγχους με εμπλοκή και της Οικονομικής Αστυνομίας, καθώς όπως είπε, η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας συνιστά οικονομικό έγκλημα.