tourismos_ymath_20130129_01.jpg

Τουριστική πολιτική πρόταση με διάρκεια 12μηνου για την Βόρεια Ελλάδα προτίθεται να διαμορφώσει το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. >>>

Σε σύσκεψη που έγινε παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων, σήμερα, μπήκαν οι βάσεις και κατατέθηκαν απόψεις για συντονισμένη κοινή στρατηγική καθώς δόθηκε έμφαση στην ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

«Η Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ως παράδειγμα για την κινητικότητά της στον τομέα του τουρισμού», δήλωσε στη Ραδιοεφημερίδα του FM100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας. Υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά που δίνεται θεσμικός ρόλος για τον τουρισμό σε αντιδήμαρχο. Επισήμανε τις ενέργειες του δήμου ως προς το να αποκτήσει λογότυπο η Θεσσαλονίκη, αλλά και την ανακατεύθυνση της τουριστικής αγοράς σε νέες χώρες, όπως η Ρωσία, το Ισραήλ και η Τουρκία.

Ο κ. Πέγκας ανακοίνωσε ότι, στις 21 Ιουνίου, η αεροπορική εταιρία Πήγασος αρχίζει δρομολόγια από τη Θεσσαλονίκη προς τη Σμύρνη.

Η Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλη Θωμόπουλο, δεν είχε ικανοποιητική τουριστική κίνηση το 2012 ενώ για τον Ιανουάριο του 2013, σύμφωνα με τον κ.Θωμόπουλο, η πληρότητα των ξενοδοχείων δεν ξεπερνά το 20%. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού υπογράμμισε πως η πτώση οφείλεται στη μείωση του μεριδίου του εσωτερικού τουρισμού.

tourismos_ymath_20130129_03.jpg

Όπως υπογραμμίστηκε στη σύσκεψη, η Δυτική και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, δεν πήγαν καλά τουριστικά. Πληρότητα στα καταλύματα στην Δυτική Μακεδονία δεν υπάρχει ενώ και στα ανατολικά, φαίνεται ότι οι κάτοικοι διανύουν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους τουριστικά.

Αντίθετα, καλά κινήθηκε η Χαλκιδική και η Πιερία. Όπως υπογράμμισε στη Ραδιοεφημερίδα του fm100 ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Γιώργος, «η παρτίδα σώθηκε την τελευταία στιγμή και η μείωση έφθασε μόνον στο 8 με 10% για τις δύο περιοχές». Παραδέχτηκε, πάντως, ότι το 2012 εισέρρευσαν τα λιγότερα χρήματα από ποτέ.

Ο κ. Γιώργος επεσήμανε ότι «μειονέκτημα είναι η πολυδιάσπαση. Κάθε φορέας κινείται αποσπασματικά για τον ίδιο σκοπό. Αυτό πρέπει να βελτιώσουμε.

Έτσι, το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης προγραμματίζει στις 4 Φεβρουαρίου ημερίδα για την ανάπτυξη και τις υποδομές, στις 9 Φεβρουαρίου ημερίδα για τις ιαματικές πηγές και στις αρχές Μαρτίου, ημερίδα για τον θρησκευτικό τουρισμό.