mpoytaris_dimotiko_symboylio_20120430_01Ένα… μπάι πας, για να συνέλθει, χρειάζεται η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το δήμαρχό της, Γιάννη Μπουτάρη. Αυτό υποστήριξε ο κ. Μπουτάρης, κατά την παρουσίαση των πρωτοβουλιών του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανασυγκρότηση της πόλης, στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στην Αθήνα. >>>

«Φτάσαμε στο σημείο, η Θεσσαλονίκη με τέσσερα πανεπιστήμια, μια Διεθνή Έκθεση που έχει χάσει τον ρόλο που είχε, και ένα σημαντικό λιμάνι να έχει γίνει η ελληνική πρωτεύουσα της ανεργίας», παρατήρησε ο κ. Μπουτάρης. Επισήμανε παράλληλα ότι τα περιθώρια για να υπάρξουν νέες στρατηγικές είναι ελάχιστα και εκτίμησε ότι η λύση «είναι το... μπάι πας».

Έκανε λόγο για δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2011 και 2012, παρά το έλλειμμα των 50 εκατομμυρίων, που -όπως είπε- παρέλαβε και παρά το γεγονός ότι προχώρησε σε μείωση των δημοτικών τελών.

Έκανε επίσης ειδική μνεία στον συντονισμό με όμορους δήμους για το περιαστικό δάσος, την παράκτια συγκοινωνία και την προστασία του Θερμαϊκού, τη συνεργασία με φορείς της πόλης και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με άλλους ευρωπαϊκούς δήμους.

Εκτίμησε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού «δε χρειάζεται επενδύσεις, αλλά προβολή» και μπορεί να αποτελέσει όχημα για νέες τουριστικές αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2011 η Θεσσαλονίκη είχε αύξηση των τουριστών κατά 331% από το Ισραήλ, κατά 286% από την Αίγυπτο, κατά 96% από τη Ρωσία, κατά 72% από τα Σκόπια και κατά 63% από την Τουρκία.

Οσον αφορά στο μέτρο της διαθεσιμότητας έκανε λόγο για «κακούς χειρισμούς του υπουργείου Εσωτερικών, που δεν αφήνει τους δήμους να κάνουν αξιολόγηση του προσωπικού». Τόνισε ότι ο δήμος δεν μπορεί να παρανομήσει ως προς αυτό που λέει ο νόμος, αλλά μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να ανατραπεί ο νόμος.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε τέλος «παρών» και στις επόμενες εκλογές, καθώς, όπως είπε, «στην κουτσουρεμένη θητεία των 3,5 χρόνων δεν προλαβαίνεις να κάνεις πράγματα».

Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε ακόμη στην κατάρτιση ετήσιου πολιτιστικού ημερολογίου, στη δημιουργία θεματικού τουρισμού (γαστρονομικού και θρησκευτικού) για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, την επανενεργοποίηση του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, την πύκνωση των αεροπορικών συνδέσεων, αλλά και τη διοργάνωση καταξιωμένων ευρωπαϊκών θεσμών, όπως η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών.

Οσον αφορά στο μέτρο της διαθεσιμότητας έκανε λόγο για «κακούς χειρισμούς του υπουργείου Εσωτερικών, που δεν μας αφήνει να κάνουμε αξιολόγηση του προσωπικού» και τόνισε ότι ο δήμος δεν μπορεί να παρανομήσει ως προς αυτό που λέει ο νόμος, αλλά μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να ανατραπεί ο νόμος.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε τέλος «παρών» και στις επόμενες εκλογές, καθώς, όπως είπε, «στην κουτσουρεμένη θητεία των 3,5 χρόνων δεν προλαβαίνεις να κάνεις πράγματα».