Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση της τρόικας για την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας στον Ελληνικό Στρατό.

Απάντηση στην πρόταση για την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας που περιλαμβάνει το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδωσε ήδη το υπουργείο: Η ελληνική κυβέρνηση ούτε συζήτησε, ούτε πρόκειται να αλλάξει το σημερινό καθεστώς της στρατιωτικής θητείας, δήλωναν κατηγορηματικά χθες το βράδυ αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η στρατιωτική θητεία ήταν και θα παραμείνει υποχρεωτική, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Στην έκθεση τονίζεται πως η χώρα μας έχει σταθερά τις μεγαλύτερες δαπάνες ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε., ενώ γίνεται λόγος για σχέδιο μέσα από το οποίο θα μειωθούν λειτουργικές δαπάνες σε ποσοστό 62% και οι μισθοί και συντάξεις των ενόπλων κατά 41% μέχρι το 2016. Επίσης, σημειώνεται και η μείωση των δαπανών που έχει μέχρι τώρα γίνει πράξη, μέσω του Μνημονίου.
Η επικαιροποιημένη έκθεση της τρόικας που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη, αναφέρει ότι τη δεκαετία 2000 – 2009, η Ελλάδα είχε σταθερά τις υψηλότερες δαπάνες ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε..
Σε μία υποθετική απόπειρα μείωσης των αμυντικών δαπανών, η έκθεση αναφέρει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών προμηθειών (e-procurement) και την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας».