Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει χαρακτηριστικά:



«Θα πρότεινα αυτές τις δύο έννοιες – ανασχηματισμός και πρόωρες εκλογές – να τις αποφεύγουμε για αρκετό διάστημα. Για το καλό όλων μας. Για να μπορέσει να κυβερνηθεί σωστά ο τόπος. Άρα για το καλό της χώρας πρωτίστως».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημειώνει πως στην περίπτωση που τηρηθεί το πρόγραμμα τότε δεν θα επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα.

«Όπως έχω πει πολλές φορές ως τώρα, δεν θα ληφθούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα, εφόσον εμείς εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα, δηλαδή κυρίως τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι, αν υπάρξει από δω και μπρος πρόβλημα που δεν οφείλεται σε μας – μια πανευρωπαϊκή ύφεση, για παράδειγμα - και η Ελλάδα εφαρμόζει στο μεταξύ τα "συμφωνηθέντα", δεν θα μας επιβληθούν νέα επώδυνα μέτρα, που έτσι κι αλλιώς δεν τα αντέχει η οικονομία μας».

Ο Αντώνης Σαμαράς κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο εθνικό φορολογικό σύστημα το οποίο είναι εκείνο που θα ακολουθήσει μετά την ψήφιση του «μίνι» φορολογικού που ήδη συζητείται στην βουλή.

«Ήδη με αυτά τα μέτρα κερδίζουν το 80% και πλέον μισθωτών και συνταξιούχων, και το 60% και πλέον των οικογενειών με παιδιά. Φυσικά, τα υψηλότερα εισοδήματα χάνουν σε σχέση με το παρελθόν. Αλλά κάνουμε ανακατανομή των φορολογικών βαρών από τους πιο ισχυρούς στους πιο αδύναμους. Το φορολογικό μας νομοσχέδιο κινείται ήδη και προς τις τέσσερις αυτές κατευθύνσεις. Και για να τα πετύχουμε όλα αυτά, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος και προσεκτικά βήματα. Αλλά και τολμηρά βήματα. Και σχεδιασμός… Μένουν να γίνουν ακόμα πολλά. Που αφορούν το ΦΠΑ, για παράδειγμα. Η μείωση του ΦΠΑ, με προτεραιότητα της εστίαση, παραμένει διακηρυγμένος στόχος μας. Αλλά θα χρειαστεί να σταθεροποιήσουμε τα δημόσια έσοδα πρώτα. Και φυσικά η σταθεροποίηση του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού, που είναι η επόμενη μεγάλη προτεραιότητά μας. Και ήδη ξεκινάμε και σε αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το αν τον ανησυχεί η εκτίναξη των δημοσκοπικών ποσοστών της Χρυσής Αυγής, ο κ. Σαμαράς απαντά: «Γνωρίζω καλά πως μόλις αρχίσει να σταθεροποιείται η οικονομία και να αποκαθίσταται η αίσθηση της ελπίδας και της προοπτικής για τη χώρα, θα υποχωρήσουν και οι ακρότητες και τα άκρα. Για αυτό και όσοι εκπροσωπούν τις ακρότητες και όσοι κερδοσκοπούν πάνω στην απελπισία του κόσμου κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν τη σταθεροποίηση. Κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τον κόσμο στην απελπισία. Ήδη όμως χάνουν έδαφος. Γιατί ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πλέον όλο και περισσότερο ότι κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες έχουμε αρχίσει να αλλάζουμε τη μοίρα του τόπου.

Τέλος ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι σήμερα δεν μπορεί να ανοίξει συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς όπως λέει «θα δημιουργούσε -σε λάθος στιγμή και χωρίς λόγο- προεκλογικό κλίμα, πράγμα που δεν είναι στις προθέσεις κανενός και βλάπτει τη διακυβέρνηση του τόπου».
Από τον/την Newsroom