forologika_01Με τη συνάντηση που έχουν από τις 7 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, συνεχίζονται οι διεργασίες για την κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. >>>

 

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και στα επιδόματα για τα παιδιά.

Οι διεργασίες, πάντως, συνεχίζονται εν μέσω ενστάσεων από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και επικρίσεων από την αντιπολίτευση.

Το φορολογικό θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη βουλή έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Τα σχέδια του υπουργείου

Με νέες επιβαρύνσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο να λύσει το γόρδιο δεσμό ενίσχυσης των επιδομάτων για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και τις διορθώσεις στη φορολογική κλίμακα.

Στην τρικοματική κυβέρνηση συζητώνται μέτρα όπως η αυξημένη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων με 17,5%, ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον 130 εκατ. ευρώ, αντί 15% που προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ή και η επιβολή νέου «χαρατσιού» στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις μέσω της αύξησης του τέλους επιτηδεύματος από τα 500 ευρώ σήμερα στα 2.000 ευρώ!

Το μεγάλο «αγκάθι», πάντως, για την κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι ο τρόπος ενίσχυσης των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, καθώς οι σχεδιαζόμενες μέχρι σήμερα αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος οδηγούν σε σημαντικές επιβαρύνσεις τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

Η παρέμβαση Παπούλια

Να θυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, επανέλαβε, χθες, στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κατά τη συνάντησή τους, την πεποίθησή του ότι η φοροδιαφυγή πρέπει να κηρυχθεί ιδιώνυμο αδίκημα.

Επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το σχεδιαζόμενο φορολογικό σύστημα, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι αυτό «εντάσσεται στη συνολική μνημονιακή πολιτική εξόντωσης των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων και βίαιης αναδιανομής του πλούτου».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν εκείνοι που δεν έχουν, ενώ μένουν στο απυρόβλητο οι έχοντες και κατέχοντες»

Βενιζέλος: Μην ανοίγουμε νέα μέτωπα

Εξαιρετικά κρίσιμες για το θέμα της οικονομίας, χαρακτήρισε τις ημέρες που διανύουμε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ).

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, τόνισε ότι είναι λάθος να ανοίγουν νέα μέτωπα με την κοινωνία, «όπως αυτά που ανοίγει το κυοφορούμενο φορολογικό». Οι όποιες αλλαγές, είπε, δεν μπορούν να γίνονται σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και γενικά των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Να τελειώνει το… γουέστερν

«Ήλθε η ώρα το έργο ο καλός, ο κακός και ο άσχημος να τελειώνει», σχολίασε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτκός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, κάνοντας λόγο για «δήθεν διαφωνίες» των κυβερνητικών εταίρων αναφορικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι οι σχεδιασμοί για το φορολογικό θα βάλουν «ταφόπλακα» στην αγορά, θα οδηγήσει στην «εξαθλίωση τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους», ενώ «με εισπρακτικά μέτρα στα μικρά και μεσαία εισοδήματα η φοροδιαφυγή θα οργιάζει».

Το φορολογικό του ΚΚΕ

Δύο βασικούς άξονες για το φορολογικό προτείνει το ΚΚΕ.

Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζών και των μεγαλεμπόρων με συντελεστή 45% στα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη, κατάργηση των αφορολόγητων αποθεματικών και των λεγόμενων αναπτυξιακών φοροελαφρύνσεων, κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τους εφοπλιστές και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Ο δεύτερος άξονας που προτείνει το ΚΚΕ περιλαμβάνει:

Κατάργηση όλων των άμεσων φόρων για εργαζόμενους και μικρομεσαίους, μέτρα προστασίας των εργατικών οικογενειών, κατάργηση των χαρατσιών, των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα και μέτρα προστασίας για ανέργους, νέους μισθωτούς, εμπόρους και βιοτέχνες.