thermaikos_molinsi_01[3]
Στη δρομολόγηση δύο περιβαλλοντικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, που αφορούν αντίστοιχα το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου και τον Θερμαϊκό Κόλπο, ενδέχεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. >>>

 

Την προαναγγελία έκανε ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΕΚΑ), Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σε συμπόσιο του Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στη Θεσσαλονίκη. Προς το παρόν, πάντως, όπως διευκρίνισε, οι δύο αυτές «στοχευμένες σκέψεις-δράσεις» βρίσκονται απλά στο τραπέζι της συζήτησης. Κι αυτό επειδή… δεν υπάρχουν χρήματα για την υλοποίηση των ιδεών.

«Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά μια ουσιαστική και οργανωμένη παρέμβαση στο δάσος του Σέιχ Σου, ώστε να καταστεί ελκυστικός προορισμός αναψυχής για τους πολίτες. Στη σημερινή εποχή, που η οικονομική συγκυρία δυσκολεύει δεκάδες χιλιάδες πολίτες να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, μπορεί το αναβαθμισμένο Σέιχ Σου ν' αποτελέσει φιλόξενο χώρο υποδοχής για όλους. Το ΥΠΕΚΑ μπαίνει μπροστά για την υλοποίηση αυτού του στόχου, με την απαραίτητη βέβαια συνεργασία και αποδοχή των αρμόδιων αρχών και φορέων της πόλης», πρόσθεσε ο κ.Καλαφάτης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες παρεμβάσεις θα περιλαμβάνει το όλο εγχείρημα και χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του -εφόσον αυτό προχωρήσει.

Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά την ποιοτική αναβάθμιση του Θερμαϊκού Κόλπου. «Το κυρίαρχο ζήτημα είναι να εκπονηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης, που θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου και θα φιλοδοξεί να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ρίξει τις δυνάμεις μας και διερευνούμε σε όλα τα επίπεδα τις δυνατότητες υλοποίησης μιας τέτοιας δράσης», διευκρίνισε.

Επισήμανε ότι άμεσος στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ανάσχεση της ύφεσης, η σταθεροποίηση και η επιστροφή στην ανάπτυξη. «Ο δρόμος μπροστά είναι δύσκολος, αλλά μπορούμε να τον διαβούμε, θα τα καταφέρουμε. Επιπλέον, ό,τι γίνει τώρα, μπορεί να γίνει σε σωστή βάση», κατέληξε.