mpoutaris_dimotiko_simboylio_20110718_01.jpg
Στη δημιουργία μονάδας θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων στη Σίνδο μέχρι το 2017 με 2018, επιμένει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, στη χθεσινή εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, για τις βιώσιμες πόλεις. >>>

Ο κ. Μπουτάρης έφερε το παράδειγμα της Βιέννης, όπου το αντίστοιχο εργοστάσιο τροφοδοτεί με ζεστό νερό περίπου 50.000 νοικοκυριά και με ηλεκτρική ενέργεια άλλα 25.000, «καίγοντας σκουπίδια, με υπόλοιπο καύσης, που χωράει σε μια χούφτα», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο δήμαρχος.

Στόχος του δήμου είναι το εργοστάσιο καύσης στη Σίνδο, εκτιμώμενου ύψους επένδυσης της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, να μπορεί να επεξεργάζεται περίπου 500.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως.

Όπως είπε ο δήμαρχος, η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα «τρέξει» μέσα στο 2013 και η μονάδα θα δημιουργηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το θέμα της χωροθέτησης του εργοστασίου, αναμένεται να «κλείσει» εντός της επόμενης τριετίας, ώστε η κατασκευή του να ολοκληρωθεί σε μια πενταετία από σήμερα.

Οι δηλώσεις αυτές του δημάρχου, πάντως, ήταν αρκετές για να προκαλέσουν τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για “δήμαρχο – μάνατζερ”.

Και… αμαξοστοιχία ανακυκλώσιμων ειδών

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε, ακόμη, ότι εντός των επόμενων δύο-τριών μηνών, ο δήμος Θεσσαλονίκης αναμένεται να προχωρήσει την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την άμεση δημιουργία κέντρου συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

Στόχος είναι τα ανακυκλώσιμα να μεταφέρονται με βαγόνια -αντί για απορριμματοφόρα- στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της Σίνδου, κάτι που θα επέφερε σημαντική εξοικονόμηση κόστους, για παράδειγμα με μείωση των καισύμων μεταφορών. Σύμφωνα με τον κ.Μπουτάρη, στόχος είναι να μεταφέρεται σιδηροδρομικώς το σύνολο των περίπου 15.000 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών, που συγκεντρώνονται στον δήμο Θεσσαλονίκης, τα οποία εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 30.000-40.000 τόνους εντός διετίας.

Νωρίτερα, μιλώντας από το βήμα του συμποσίου του ΣΕΒ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι, αν στην Ελλάδα δεν αλλάξουμε νοοτροπία, «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», αναφερόμενος στο έργο κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη δυτική πλευρά της πόλης.