«Δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση». Αυτό τονίζει σε δήλωση του ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τη θύελλα που προκλήθηκε από τις διαφορές που αποκαλύφθηκαν στη λίστα Λαγκάρντ. >>>

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι δεν έχει σχέση με τους λογαριασμούς στη λίστα και ότι δεν έκανε κάποια παρέμβαση στα στοιχεία που έλαβε από τις γαλλικές αρχές.
Τι λένε τα κόμματα
Τις έντονες αντιδράσεις από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τη διαφοροποίηση που προκύπτει από τη σύγκριση των στοιχείων της νέας λίστας Λαγκάρντ και του αρχείου που είχε έως πρότινος στη διάθεσή της η Δικαιοσύνη.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μιλώντας στον Σκάι, έκανε λόγο για περίπτωση «καραμπινάτης πλαστογραφίας». Σημείωσε πως πλέον «ανοίγει ο δρόμος για εξεταστική και προανακριτική επιτροπή» και ότι η ΝΔ πρέπει να κινηθεί ταχύτατα, ακόμα και εντός της εβδομάδας της Πρωτοχρονιάς.
Στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν επίσημες ανακοινώσεις των Αρχών για το θέμα, προκειμένου να υπάρξει τοποθέτηση από το κόμμα. Να βγουν στο φως όλα με διαφάνεια προέτρεψε νωρίτερα, μέσω του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, κάλεσε να αποχωρήσουν από το ΠΑΣΟΚ όσοι εμπλέκεται το όνομά τους στην υπόθεση.
Τη δημοσιοποίηση ολόκληρης της λίστας ζητά από την πλευρά της η συμπολιτευόμενη ΔΗΜΑΡ. Τονίζει ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να λάβει αυτά που του ανήκουν και πως «πρέπει άμεσα να αποδοθούν τόσο οι ποινικές, όσο και οι πολιτικές ευθύνες στους υπαιτίους».
Μιλώντας το μεσημέρι στην τηλεόραση του Σκάι, ο βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Νότης Μαριάς, είπε ότι το κόμμα του θα ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Το ΚΚΕ τάσσεται «υπέρ όλων των μέσων ελέγχου και διερεύνησης της υπόθεσης για τον καταλογισμό πολιτικών και προσωπικών ευθυνών και της ανάλογης τιμωρίας εφόσον αποδειχθούν οι ενδείξεις». Αυτό αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.
«Οι ένοχοι της λίστας Λαγκάρντ συγκαλύπτονται από την κυβέρνηση, αλλά και από τη Βουλή, η οποία αδικαιολογήτως παραμένει κλειστή», επισημαίνει, τέλος, η Χρυσή Αυγή.
Συνεδριάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ
Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα έκτακτη σύσκεψη του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις και τον τρόπο αντιμετώπισής τους γύρω από τα στοιχεία για τη λίστα Λαγκάρντ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από εισαγγελικούς κύκλους.
Νωρίτερα σήμερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού πάρει τα στοιχεία, θα αναλάβει πρωτοβουλίες, είτε με εξεταστική, είτε με προανακριτική επιτροπή.
Ο κ. Παπαδημούλης μίλησε για «σκόπιμη συγκάλυψη της λίστας επί 20 μήνες, και την περίοδο Παπακωνσταντίνου και την περίοδο Βενιζέλου, και με Καπελέρη και με Διώτη» και εκτίμησε ότι «η νέα γραμμή του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταρρεύσει σύντομα».
Τι λέει η Ε.Ε. για τις εξελίξεις
«Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να αποφασίσουν, βασιζόμενες στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, την ενδεχόμενη εκμετάλλευση της αποκαλούμενης λίστας Falciani-Lagarde. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δικαιούται εν προκειμένω να λάβει απόφαση σχετικά με τις λεπτομερείς εκτελεστικές διαδικασίες για την αξιοποίησή της».
Αυτό αναφέρεται σε απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου για θέματα Οικονομίας Όλι Ρεν προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, που διαβιβάστηκε εγγράφως στις 21 Δεκεμβρίου 2012 και την οποία έδωσε στη δημοσιότητα με δελτίο Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ.