smoking-kills08.jpg
Περισσότερους από 600.000 ανθρώπους εκτιμάται ότι σκοτώνει κάθε χρόνο το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ. Παράλληλα, αυξάνει την παιδική νοσηρότητα και βαρύνει σημαντικά το κόστος Υγείας, καθώς προκαλεί πολλές ασθένειες στα παιδιά. >>>

Αυτά επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, προσθέτοντας πως «νόμιμα και παράνομα κυκλώματα, απροκάλυπτα προωθούν μια σκληρή εξάρτηση που παράγει 50.000 νέους καπνιστές τον χρόνο.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ιατρικής και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Ιωάννης Τούντας, τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, καπνιστών και μη καπνιστών (ποσοστό 76% των καπνιστών και 77% των μη καπνιστών), θεωρούν ότι η πολιτεία δεν έχει κάνει αρκετά για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους.

Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 2 ευρώ, οι μη καπνιστές συμφωνούν σε ποσοστό 52% και οι καπνιστές κατά 26%. Σημείωνεται, δε, πως η αύξηση της τιμής των τσιγάρων τα τελευταία δύο χρόνια έχει οδηγήσει σε μείωση του καπνίσματος 3 στους 10 καπνιστές, ενώ 27% των καπνιστών αγοράζει φθηνότερα τσιγάρα.