livieratos_01.jpg
Τις αδυναμίες που αποτελούν για την ελληνική οικονομία και κοινωνία το «σκανδαλωδώς αναχρονιστικό εκπαιδευτικό σύστημα και η αναχρονιστική κουλτούρα περί επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα» επεσήμανε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων για τις βιώσιμες πόλεις.>>>


Αναφερόμενος ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Λιβιεράτος επισήμανε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως η πόλη «δεν βρίσκεται στην καλή γεωγραφική θέση που κάποιοι φαντασιώνονται», καθώς -μεταξύ άλλων- οι νέοι σιδηροδρομικοί και οδικοί άξονες, που προγραμματίζονται αφορούν σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και όχι στη βαλκανική ενδοχώρα, στη γειτονιά της Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες εμπορευματικές μεταφορές, στις οποίες η Θεσσαλονίκη επιθυμεί σημαντικό ρόλο, ο κ.Λιβιεράτος επισήμανε ότι τα λιμάνια της Βαλτικής, για παράδειγμα, βρίσκονται πολύ εγγύτερα στην Αδριατική, σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι τα πράγματα γίνονται δύσκολα για την πόλη, αλλά η δυσκολία είναι αυτή που καλλιεργεί την ευφυΐα και τελικά επιτρέπει βήματα μπροστά.
Οι βιώσιμες πόλεις «τραβούν» επενδύσεις και προσφέρουν εργασία Ευκαιρία συνολικά για την ελληνική οικονομία, εν μέσω κρίσης, μπορεί ν' αποτελέσει η σταδιακή ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων, καθώς αυτές προσελκύουν σημαντικές επενδύσεις και δημιουργούν θέσεις εργασίας, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ευθύμιος Βιδάλης.
«Στις πόλεις του σήμερα και στις μεγαπόλεις του αύριο», είπε, «θα κερδηθεί –ή θα χαθεί– η μάχη της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής». Σε αυτή τη μάχη, πρόσθεσε, συσπειρώνονται όλες οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, με τις επιχειρήσεις να είναι έτοιμες να συνεισφέρουν.
Ο κ. Βιδάλης σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία πάσχει σήμερα αξιακά και κοινωνικά και όχι μόνο οικονομικά και επισήμανε την ανάγκη για μια γνήσια και βαθιά δημοκρατική διαδικασία διαλόγου και συζήτησης ευρύτερα στην κοινωνία, με την αυτοδιοικούμενη πόλη να αποτελεί το κατεξοχήν πεδίο δράσης για βιώσιμη ανάπτυξη.
Πρόσθεσε ότι η λειτουργική αναβάθμιση των υποδομών είναι ο κοινός παρονομαστής για τις βιώσιμες πόλεις του σήμερα και αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο των επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, όπως κτήρια, ενέργεια, διαχείριση απορριμμάτων, νέες τεχνολογίες, έξυπνα και καινοτόμα συστήματα, για την αντιμετώπιση των αστικών προκλήσεων