Από 17 Δεκεμβρίου 2012 έως 18 Ιανουαρίου 2013 θα πραγματοποιηθούν εγγραφές σπουδαστών στη νέα εκπαιδευτική περίοδο του προγράμματος διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου 2013. Οι εγγραφές αφορούν:

1.    Όλα τα υπάρχοντα τμήματα του Σισμανογλείου Μεγάρου (Α1.2 έως και Γ1), πλην αρχαρίων. Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να συμμετάσχουν σε κατατακτήριες εξετάσεις σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν εγκαίρως.
2.    Τμήμα προφορικών, το οποίο απευθύνεται σε όσους έχουν βασική γνώση της ελληνικής γλώσσας (επίπεδα Α2.1-Α.2.2-Β1.1) και επιθυμούν να βελτιώσουν την κατανόηση και παραγωγή προφορικού λόγου. Στο τμήμα προφορικών οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους, να αποκτήσουν μεγαλύτερη άνεση στην ομιλία τους και να εξοικειωθούν με τον επιτονισμό καθώς και με το φωνητικό-φωνολογικό σύστημα της Ελληνικής.
3.    Τμήμα ανάγνωσης λογοτεχνίας, το οποίο απευθύνεται σε όσους έχουν ολοκληρώσει την βασική γραμματική της ελληνικής γλώσσας και επιθυμούν να φθάσουν σε ένα υψηλότερο επίπεδο εξοικείωσης με την ελληνική γλώσσα, γνωρίζοντας παράλληλα τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας. Στο τμήμα ανάγνωσης θα έχουμε την ευκαιρία να επεξεργαστούμε μια επιλογή διαφορετικών ειδών λογοτεχνικής παραγωγής στο πρωτότυπο (παραμύθι, διήγημα, μυθιστόρημα, ποίηση, θέατρο). Για κάποια από αυτά τα κείμενα υπάρχει τουρκική μετάφραση. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δύο εβδομάδες.
4.    Τμήμα προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποίησης της Ελληνομάθειας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), το οποίο απευθύνεται σε όσους έχουν γνώσεις ελληνικών και επιθυμούν να αποκτήσουν τον τίτλο πιστοποίησης της Ελληνομάθειας του ΚΕΓ. Σκοπός είναι να καλλιεργηθούν οι 4 δεξιότητες (παραγωγή και κατανόηση του προφορικού λόγου / παραγωγή και κατανόηση του γραπτού λόγου) και να εξασκηθούν οι υποψήφιοι σε αντίστοιχη τυπολογία με αυτή των εξετάσεων. Επισημαίνεται ότι, όπως έχει ανακοινώσει το ΚΕΓ, οι εγγραφές για τις εξετάσεις θα γίνουν από 1 Φεβρουαρίου έως 22 Μαρτίου 2013 και οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στις 14, 15 και 16 Μαΐου 2013. Το Σισμανόγλειο Μέγαρο είναι το μοναδικό πιστοποιημένο εξεταστικό κέντρο στην Τουρκία.
Υπογραμμίζεται ότι όλα τα ανωτέρω τμήματα θα λειτουργήσουν, εφόσον συμπληρωθεί ικανοποιητικός αριθμός μαθητών, ενώ τα επίπεδα θα εξαρτηθούν από τις ανάγκες της πλειοψηφίας των αιτούντων που θα γίνουν δεκτοί στο πρόγραμμα.
Λεπτομέρειες για τη διαδικασία εγγραφής και τις ημερομηνίες των κατατακτηρίων εξετάσεων θα ανακοινωθούν πριν τις 17 Δεκεμβρίου 2012.
Πηγή: mfa.gr/turkey