Με το καλημέρα άρχισαν οι κόντρες στη νέα διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Τα μέλη της Ενωτικής Αντιμνημονιακής Συνεργασίας (υποστηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και μέρος του ΠΑΣΟΚ) αρνήθηκαν τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα και τα μέλη της Εργατικής Ενότητας (υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ) κατήγγειλαν μνημονιακές πρακτικές από "αντιμνημονιακούς" συνδικαλιστές. >>>



Στο ΕΚΘ συνηθίζονταν η συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου, με όλες τις παρατάξεις να συμμετέχουν. Φαίνεται, όμως, ότι η μεγάλη άνοδος της ΕΑΣ, σε συνδυασμό με την εμμονή των άλλων παρατάξεων στο να διατηρηθεί αυτή η πρακτική, οδήγησε στην πρώτη ρήξη.

Η νέα διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που προήλθε από τις αρχαιρεσίες του 31ου Τακτικού Συνεδρίου (15,16 & 18 Νοεμβρίου 2012), συγκροτήθηκε σε σώμα την Παρασκευή και εξέλεξε τον Πρόεδρο, τα μέλη του Προεδρείου και την Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Κ.Θ..

Πρόεδρος του Ε.Κ.Θ. επανεξελέγη με 26 ψήφους ο Παναγιώτης Τσαραμπουλιδης έναντι 5 ψήφων που έλαβε ο Κώστας Μαριόγλου.

Στη συνέχεια συγκροτήθηκε η εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Κ.Θ..

Η σύνθεση της νέας Διοίκησης του Ε.Κ.Θ. έχει ως εξής:
  • Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης: Πρόεδρος
  • Μάκης Κούρας: Αντιπρόεδρος
  • Σωτήρης Ζαριανόπουλος: Γ. Γραμματέας
  • Παναγιώτης Παγώνης: Ταμίας
  • Δημήτρης Σιαμπάνης: Οργανωτικός Γραμματέας

Όπως ανακοινώθηκε από το ΕΚΘ "η θέση του αναπληρωτή γραμματέα παρέμεινε κενή μετά την άρνηση της ΕΜΑΣ να αποδεχτεί τη θέση που της αναλογεί με βάση τη δύναμη της, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα του 31ου Τακτικού Συνεδρίου του ΕΚΘ και με ό,τι ισχύει σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις".

Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής εκτός του Προεδρείου είναι:

Αραμπατζής Αναστάσιος, Κορσαββίδης Σάββας , Μαλαματάς Άρης, Νιβορλής Ιωάννης, Στολτίδης Λεωνίδας, Προύσας Δημήτριος, Μαριόγλου Κωνσταντίνος, Παπακωνσταντίνου Γεώργιος.

Πάντως, μια άλλη διάσταση έδωσε η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ. Κατήγγειλε ότι "η «Εργατική Ενότητα», το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ, υποστήριξε τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου με συμμετοχή όλων των παρατάξεων και αρνήθηκε να συμμετάσχει σε παζάρια και εκβιασμούς κάτω και πάνω από το τραπέζι στα οποία πρωτοστάτησε το ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Αντιμνημονιακής Συνεργασίας, που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και μέρος της ΠΑΣΚΕ".

Στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ αναφέρεται ότι "η προσπάθεια των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και του μέρους της εργοδοτικής ΠΑΣΚΕ που συνεργάζεται μαζί του, να εμφανιστεί σαν «νέα», «ελπιδοφόρα», σαν «δύναμη κάθαρσης» του συνδικαλιστικού κινήματος, έπεσε στο κενό". Μάλιστα, αναφέρεται ως παράδειγμα η περίπτωση των εργολαβικών υπαλλήλων στο ΑΠΘ: "Δεν είναι «νέο» αλλά πολιτική απάτη να παριστάνεις τον «προστάτη» των εργολαβικών του ΑΠΘ και να προσπαθείς να καπελώσεις τον αγώνα τους και την ίδια στιγμή να δηλώνεις την υποστήριξη σου στον Πρύτανη των ΜΑΤ, Μυλόπουλο, να συνεργάζεσαι με στελέχη της ΠΑΣΚΕ που μέσα στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ δηλώνουν «εθνικοσοσιαλιστές»", υποστηρίζει το ΠΑΜΕ.

Όσο για την αποχώρηση της ΕΑΣ, το ΠΑΜΕ τονίζει: "Η αποχώρηση των «αντιμνημονιακών» από τη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚΘ ήταν στημένη και καθοδηγημένη εδώ και καιρό, με τρόπο επικοινωνιακό". 

Τα μέλη της Εργατικής Ενότητας κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις, καλούν τους εργαζόμενους να απομονώσουν αυτού του είδους τους συνδικαλιστές και κατηγορούν την Εργατική Αντιμνημονιακή Συνεργασία ότι "θέλει να γίνει ΠΑΣΚΕ στη θέση της ΠΑΣΚΕ".