Ενα χρόνο πριν, έφυγε από κοντά μας ένας ακόμη μεγάλος του ποδοσφαίρου. Ο Σόκρατες «έσβησε» τα ξημερώματα της 4ης Δεκεμβρίου του 2012. «Γαστρεντερική αιμορραγία», ήταν η αιτία θανάτου για τον 57χρονο άνδρα, αλλά ήταν κοινό μυστικό πως όπως για πολλούς άλλους κορυφαίους της μπάλας το πάθος του για το ποτό (αλλά και για το τσιγάρο) είχε αποδειχτεί αυτοκαταστροφικό. Ακόμη και για έναν επιστήμονα που είχε σπουδάσει κι εξασκούσε την ιατρική.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Βραζιλίας. Είδωλο για την Κορίνθιανς, με τα χρώματα της οποίας αγωνίστηκε από το 1978 έως το 1984, με 297 εμφανίσεις και 172 γκολ. Την ποδοσφαιρική του καριέρα την ξεκίνησε από την Μποταφόγκο. Στην Ευρώπη αγωνίστηκε με την Φιορεντίνα για έναν χρόνο.
Έγινε ευρύτερα γνωστός, από την ηγετική του παρουσία στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας, με την οποία είχε 22 γκολ σε 60 εμφανίσεις. Ήταν διεθνής από το 1979 έως το 1986, χωρίς όμως να καταφέρει να κατακτήσει κάποιον μεγάλο τίτλο. Υπήρξε μέλος της ομάδας που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1982 και αποκλείστηκε από την Ιταλία με την ήττα 3-2 σε ένα από τα παιχνίδια που έχουν μείνει στην ιστορία του αθλήματος.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αρθρογραφούσε σε εφημερίδες της Βραζιλίας με θέματα όχι μόνο ποδοσφαιρικά, αλλά οικονομικά και κοινωνικά. Τους τελευταίους μήνες είχε αρχίσει την συγγραφή ενός βιβλίου φαντασίας με επίκεντρο το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να το ολοκληρώσει.
ΣΣ
Η φωτογραφια ειναι απο την συνάντηση που ειχα μαζί του στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ