petrelaio_03.jpg
Ενδιαφέρον για σεισμικές έρευνες στη θάλασσα του βορείου Ιονίου, και πιο συγκεκριμένα στο «τόξο» Κεφαλονιάς - Κέρκυρας - Ιταλίας, εκδήλωσαν τρεις πετρελαϊκοί κολοσσοί: πρόκειται για τις εταιρείες Total, Statoil και EXXON. >>>


Πρόκειται, συνολικά, για μια περιοχή 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τους Οθωνούς μέχρι το Λιβυκό πέλαγος, οι έρευνες στην οποία συνιστούν «de facto» άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας, εν όψει μάλιστα ενδεχόμενων εξελίξεων στο θέμα της ΑΟΖ.
Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι θαλάσσιες σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει τα πρώτα χρήματα από τα πετρέλαια, πουλώντας παλαιότερα δεδομένα για 700.000 ευρώ.
Τον Απρίλιο, αν όλα προχωρήσουν κανονικά, το Δημόσιο θα έχει διαλέξει την εταιρεία που θα τοποθετήσει διερευνητικό γεωτρύπανο σε αυτές τις περιοχές.
Η χάραξη οικοπέδων και η πρόσκληση ενδιαφέροντος δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2014, ενώ οι πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις πιθανότατα δεν θα γίνουν πριν από το 2017-2018.