apognosi_01-002.jpg

Προτάσεις για ένα φορολογικό απλό , δίκαιο και βιώσιμο, κατέθεσαν οι φοροτεχνικοί της Βόρειας Ελλάδας, όμως οι προτάσεις τους αυτές δεν υιοθετήθηκαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. >>>

Αυτό κατήγγειλε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στον δημοσιογράφο Δ.Ι.Ασπροποπούλη, ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Βόρειας Ελλάδας, Ιωάννης Τύρης.

Όπως είπε ο κ. Τύρης, οι φοροτεχνικοί πρότειναν ένα φορολογικό σύμφωνο με τα δεδομένα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτό, ο κάθε πολίτης θα δήλωνε το κάθε έξοδο μέσω αποδέιξεων –ακόμη και τις δαπάνες για τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ- και θα το αφαιρούσε από τα έσοδά του. Το υπόλοιπο θα φορολογούνταν με σταθερό συντελεστή 20% για όλους, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Τύρη θα εξασφάλιζε φορολογική δικαιοσύνη κα θα χτυπούσε τη φοροδιαφυγή.

«Με μια ταυτόχρονη μείωση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα στο 6%, κάτι που θα ανακούφιζε τα νοικοκυριά, θα πετυχαίναμε έσοδα της τάξης των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τα ταμεία του κράτους, χωρίς να ματώσει κανείς», υποστήριξε ο πρόεδρος των Φοροτεχνικών Οικονομολόγων της Βόρειας Ελλάδας. Έθεσε, πάντως, ως προϋπόθεση τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη γενική γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, κάτι που εξαγγέλθηκε πριν δύο χρόνια, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί.

Ο κ. Τύρης έκρινε ότι, με το νέο φορολογικό το μάρμαρο θα πληρώσουν οι χαμηλόμισθοι, αλλά όχι μόνον. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως είπε, καλούνται για πρώτη φορά να φορολογηθούν με συντελεστή από 26-33%, κάτι που θα φέρει νέα λουκέτα στην αγορά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή, αλλά και θα προκαταβάλουν το 80% του φόρου της επόμενης χρονιάς, κάτι που, όπως υποστήριξε, θα τις αφανίσει.

Πρόσθεσε ότι άδικο είναι το νέο φορολογικό και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού όσοι έχουν πολλά ακίνητα και βγάζουν ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ θα γλιτώνουν 12% του φόρου, ενώ όσοι έχουν ένα διαμέρισμα που το νοικιάζουν θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη περισσότερα.