vouli_1.jpg

Προς σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το ζήτημα της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ κινείται η Βουλή, δεδομένης της διακομματικής συμφωνίας που υπάρχει. >>>

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξελίξεις για την υπόθεση συζητήθηκαν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο επίκεντρο τίθεται, πάντως, το ζήτημα της παραγραφής ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, με τη «Βουλή της μίας ημέρας» να παίζει κεντρικό ρόλο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναζητά φόρμουλα ώστε να ξεπεραστεί το ζήτημα, καθώς επιθυμεί τη σύσταση Προανακριτικής τάχιστα.

Η άποψη Καστανίδη

kastanidis_02[2]

Την εκτίμηση ότι υπάρχουν πολιτικές και ηθικές ευθύνες στη διαχείριση και την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, ωστόσο η αλλοίωση των στοιχείων αποτελεί αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου κι όχι υπουργικό, άρα δεν τίθεται θέμα παραγραφής, τόνισε ο πρώην υπουργός και ηγετικό στέλεχος της Κοινωνικής Συμμαχίας, Χάρης Καστανίδης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το τότε υπουργικό συμβούλιο δεν γνώριζε την ύπαρξη λίστας, παρά μόνο όσοι τη διαχειρίστηκαν, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

Γραπτή δήλωση Ραγκούση για την υπόθεση

Την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, δηλαδή τόσο ως προς το ζήτημα της αλλοίωσής της όσο και ως προς το ζήτημα της μη αξιοποίησής της, ζητεί με γραπτή δήλωσή του ο Γιάννης Ραγκούσης.

Ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει ότι ο ίδιος ενημερώθηκε για την ύπαρξη της λίστας τον Οκτώβριο του 2012, στρέφει τα βέλη του τόσο κατά του Γ.Παπακωνσταντίνου όσο και κατά του Ευ.Βενιζέλου και καλεί την τρικομματική κυβέρνηση να αποκαταστήσει το ηθικό κύρος της πολιτικής.

«Αν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ απεμπολήσουν αυτή την ευκαιρία, θα έχουν υπογράψει την ληξιαρχική πράξη θανάτου του πολιτικού συστήματος με τα σημερινά του χαρακτηριστικά» σημειώνει.

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα όλων των εποχών

Για «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Επίσης, εξαπολύει δριμεία επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, λέγοντας ότι έχει ευθύνες γιατί «υπεξαίρεσε επί μήνες τη λίστα», καθώς και για το γεγονός ότι η αλλοίωση των στοιχείων της λίστας έγινε επί πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου.

«Η προκαταρκτική για το πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου είναι το λιγότερο στην παρούσα φάση και δεν ικανοποιεί τη λαϊκή απαίτηση για κάθαρση και απόδοση ευθυνών», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παπαρήγα: Καμία παραγραφή

papariga_pedio_areos_20120615_01.jpg

Να μην παραγραφούν τα αδικήματα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ζητά το ΚΚΕ. «Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ βγάζει ακόμα για μια φορά στην επιφάνεια την σαπίλα του πολιτικού συστήματος, αλλά και την συνειδητή προσπάθεια να παραμένει σε ισχύ ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Καμιά παραγραφή, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, να υπάρχει τιμωρία μέσα κι έξω απο την Βουλή» δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.