Ομάδα φοιτητών που μένουν στην Εστία της Καλαμαριάς έχουν αποκλείσει στο γραφείο του τον αντιπρύτανη του ΠΑΜΑΚ, Χρήστο Κωνσταντάτο, διαμαρτυρόμενοι για θέματα που άπτονται στους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της Εστίας.
Συγκεκριμένα, έχουν περιορίσει τον αντιπρύτανη στο γραφείο του και δεν τον αφήνουν να περάσει και του ζητούν να αλλάξει ο κανονισμός για τις φοιτητικές εστίες της Καλαμαριάς και πιο συγκεκριμένα να μην πραγματοποιείται ετήσια διαγραφή των οικότροφων και να δίνεται η δυνατότητα παραμονής στην εστία για 5 χρόνια. Στον κ. Κωνσταντάνο καταλογίζουν αδιαφορία σε ό,τι αφορά την προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν μαζί του για τα αιτήματά τους σχετικά με το νέο κανονισμό.

Οι φοιτητές με απόφαση της γενικής συνέλευσης των εστιών πραγματοποιούν κατάληψη στα γραφεία της διεύθυνσης της Εστίας, από τις 18 Οκτωβρίου, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα συγκέντρωσαν υπογραφές από την φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την απόσυρση του νέου εσωτερικού κανονισμού.

Υποστηρίζουν ότι ο νέος κανονισμός καταργεί τον κοινωνικοοικονομικό χαρακτήρα της εστίας και ζητούν να μην πραγματοποιείται «ετήσια διαγραφή» των οικότροφων, «να υπάρχει δυνατότητα παραμονής στην εστία για 5 χρόνια, να καταργηθεί το ετήσιο ποσοστό αύξησης των εισοδημάτων των οικότροφων κατά 3%».

Ο νέος κανονισμός προβλέπει αξιολόγηση των αιτήσεων κάθε χρόνο, δικαίωμα στέγασης μόνο για τα χρόνια κανονικής φοίτησης, καθώς επίσης οι δικαιούχοι να έχουν περάσει κατά 50% τα προβλεπόμενα μαθήματα ανά εξάμηνο.

Σύμφωνα με τον πρύτανη, Γιάννη Χατζηδημητρίου, ο κανονισμός έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί εξαιτίας της κατάληψης των φοιτητών στις εστίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν οι 40 νέοι φοιτητές των εστιών που έγιναν δεκτοί με βάση το νέο κανονισμό.

Υπουργική απόφαση (2011) προβλέπει την υπαγωγή των αρμοδιοτήτων οργάνωσης και λειτουργίας της φοιτητικής Εστίας Καλαμαριάς από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας στο πανεπιστήμιο.