tram_01Τραμ στα δυτικά προβλέπουν οι δύο εναλλακτικές λύσεις για το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης, τις οποίες μελετούν συγκοινωνιολόγοι, υπό την επίβλεψη του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. >>>

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου», η γραμμή αυτή, που αναμένεται να σχεδιαστεί ως το 2014, θα προβλέπει δύο περιπτώσεις: Τόσο το συνδυασμό της με το μετρό, όσο και την αυτόνομη λειτουργία της. Ο σχεδιασμός, μάλιστα, αρχίζει από τις δυτικές συνοικίες.

Η μελέτη σκοπιμότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΣΑΣΘ προβλέπει ότι το μήκος στη δυτική πλευρά της πόλης είναι περίπου 10 χλμ., ενώ το κόστος ανά χιλιόμετρο δικτύου κυμαίνεται μεταξύ 18 - 20 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι το τραμ να μπορεί να λειτουργήσει μέχρι το 2017, κάτι όμως που εξαρτάται κι από τα οικονομικά δεδομένα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξετάζονται λύσεις χρηματοδότησης μέσω ΣΔΙΤ.

Δίνεται προτεραιότητα στη σύνδεση Αμπελοκήπων και Ευόσμου, ενώ φαίνεται να εγκαταλείπεται η σύνδεση των Συκεών, λόγω του ανηφορικού εδάφους –το τραμ δεν κινείται σε ανηφόρες.

Επίσης, ο σχεδιασμός προβλέπει σύνδεση περιοχών όπως ο Εύοσμος, η Ηλιούπολη και το Κορδελιό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή της ομάδας του ΣΑΣΘ για τη μελέτη σκοπιμότητας, Χρήστο Πυργίδη, σε 15 μέρες οι επιστήμονες θα έχουν καταλήξει στις δύο τελικές οδεύσεις.