Εγκρίθηκε χθες ο νέος προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης, κατά πλειοψηφία -μαζί με το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης- από το δημοτικό συμβούλιο, στην ειδική συνεδρίασή του. >>>


Λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης, ο προϋπολογισμός για το έτος 2013, είναι  μειωμένος κατά 13.4%  σε σχέση με πέρυσι. Από 437 εκατ. ευρώ που διαμορφώθηκε μέχρι τον Νοέμβριο ο προϋπολογισμός του 2012, τα συνολικά έσοδα του οικονομικού έτους 2013 προβλέπονται πως θα ανέλθουν στο ποσό των 379.000.000 ευρώ.

«Με τον προϋπολογισμό του 2013 συνεχίζουμε το δρόμο που είχαμε χαράξει από το 2011, δηλαδή ρεαλιστικές παραδοχές πάνω στις οποίες βασίζονται σαφείς προτεραιότητες πολιτικής» υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και πρόσθεσε: 

«Η  προσπάθεια για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών πάντα πρέπει να είναι αμείωτη. Συντελούμε έτσι στη νομιμοποίηση της φοροσυλλεκτικής λειτουργίας, στη δημιουργία δηλαδή δημοσίου χρήματος σε μια περίοδο που είναι τόσο απαραίτητο, αλλά και τόσο δυσχερές για τον πολίτη να το παράσχει. Με αυτό τον τρόπο, όμως, χτίζεται η αλληλεγγύη. Έτσι μπορούμε να πεισθούμε ότι είμαστε όλοι για έναν και ένας για όλους και όχι ο σωζων εαυτόν σωθήτω. Σεβόμενοι το δημόσιο χρήμα με την εξοικονόμησή του, πείθουμε ταυτόχρονα και τον πολίτη να μας το παράσχει, αλλά επιπλέον του δίνουμε και τη βεβαιότητα ότι ο δήμος ακούει και ο ίδιος ο πολίτης συμμετέχει».


Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι αυξημένες δαπάνες, τα έσοδα και οι μειώσεις φόρων που αφορούν στην Κοινωνική Πολιτική, τομέας στον οποίο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

- Μείωση Φόρων: Τα Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού μειώνονται κατά 10% για τις κατοικίες και κατά 6% για τους επαγγελματικούς χώρους, με αποτέλεσμα την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

- Μέγιστη δυνατή απορρόφηση κονδυλίων από επενδυτικά προγράμματα, με τα ποσά να ανέρχονται τελικά σε 21.099.917,32 ευρώ, όπως φαίνεται και στο Τεχνικό Πρόγραμμα.

- Αύξηση του δείκτη κοινωνικής προστασίας για τους δημότες που βρίσκονται σε ανάγκη. Οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική αυξήθηκαν κατά 3.200.000 ευρώ σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό, ήτοι ποσοστό 97%.

Μπουτάρης: Αν ήταν πάντα έτσι δε θα τρέχαμε στα δικαστήρια

Ο κ. Μπουτάρης επισήμανε ότι ο τρόπος προσέγγισης, επεξεργασίας και υλοποίησης της χρηματοοικονομικής διαχείρισης του δήμου γίνεται με τεχνική επάρκεια και αποτελεί μια κορυφαία πολιτική απόφαση και προτεραιότητα απόλυτα προσδιοριστική της παρούσης δημοτικής Αρχής, σημειώνοντας ότι  «είναι μια απόφαση που εδραιώνει την πεποίθηση ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ένας σύγχρονος δημόσιος οργανισμός στην υπηρεσία του δημότη της πόλης, ικανός να μετατρέψει τη βούληση και επιθυμία του -όπως αυτή εμφανίζεται μέσα από την εκλογική διαδικασία- σε υλοποιήσιμες δημόσιες πολιτικές και σε επιτεύξιμους δημόσιους στόχους» και τόνισε ότι «η τεχνικά επαρκής και ικανή διαχείριση του δημόσιου χρήματος στο δήμο Θεσσαλονίκης αποκαθιστά σε τοπικό επίπεδο την πίστη των πολιτών στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Πίστη που τόσο έχει κλονιστεί από τη διαχρονική διασπάθιση αλλά και τη διαφθορά στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος που γονάτισε και ταπείνωσε τη χώρα μας και έπληξε βίαια το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και των οικογενειών τους».

«Ο προϋπολογισμός του 2013 βασίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές, στην αποπληρωμή των οφειλών μας, στα έσοδα μέσα από ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα και στη διατήρηση του εύρους του δημοτικού έργου. Ο δήμος Θεσσαλονίκης πάντα θα έπρεπε να προϋπολογίζει με αυτή τη λογική. Αν το έκανε και στο παρελθόν δεν θα σερνόταν στα δικαστήρια. Αν το έκανε και στο παρελθόν η Θεσσαλονίκη θα ήταν σε ισχυρότερη θέση» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπουτάρης.

Καπόν: Βελτιώνουμε την καθημερινότητα των δημοτών μας

Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν δήλωσε «Παρότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει εξασθενίσει τα οικονομικά του δήμου, ο προϋπολογισμός για το νέο έτος θα είναι σε ασφυκτικά πλαίσια, αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες της κοινωνίας, ανταλλάξαμε προτάσεις και επιχειρήματα με την δημοτική επιτροπή διαβούλευσης και επιλέξαμε δράσεις και ενέργειες οι οποίες θα βελτιώσουν την πόλη μας και την καθημερινότητα των δημοτών μας».

Σύμφωνα με τον κ. Καπόν, το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2013 είναι ισοσκελισμένο, όπως και εκείνο του τρέχοντος έτους, και σε αυτό εγγράφονται όλα τα έσοδα και οι δαπάνες του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2013. Τηρήθηκε η αρχή της μη υπερεκτίμησης των εσόδων καθώς και της μη εγγραφής εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν, ενώ για τον υπολογισμό των εξόδων λήφθηκαν  υπόψη τα διαχειριστικά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, οι δαπάνες για κοινωνική πολιτική αυξήθηκαν κατά 3.200.000 ευρώ σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό, ήτοι ποσοστό 97%.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει τα χρέη της υπό λύσης κοινωφελούς του επιχείρησης με την επωνυμία ΚΕΤΑ  για την οποία επιβαρύνεται με πρόσθετα έξοδα που αφορούν μισθοδοσίες, λειτουργικές δαπάνες, εκκρεμείς υποχρεώσεις κτλ. αλλά και με έξοδα μισθοδοσίας των υπαλλήλων της που περιήλθαν στο δήμο. Όσο για την ΔΕΠΘΕ (TV 100 FM 100) χρηματοδοτείται με 3,5 εκ. ευρώ -ποσό μικρότερο από άλλες χρονιές.

Ο κ. Καπόν σημείωσε ότι ο Προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από πνεύμα περισυλλογής και οικονομικού νοικοκυρέματος, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για την παραπέρα πρόοδο και ανάπτυξη του δήμου.

Γκιουλέκας: Λογιστικές αλχημείες


Για «λογιστικές αλχημείες» και έλλειψη σαφούς προσανατολισμού του προϋπολογισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης προς στην κοινωνική πολιτική κατηγόρησε τη διοίκηση του Δήμου ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, με θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2013.

«Επαίρεστε για τη μείωση των δημοτικών τελών ενώ ουσιαστικά είστε εσείς που έχετε βάλει την “ταφόπλακα” στην αγορά επιβάλλοντας στους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες τσουχτερά και δυσβάσταχτα πρόστιμα είτε για τους χώρους που χρησιμοποιούν είτε για τις πινακίδες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ο Κώστας Γκιουλέκας χαρακτήρισε «μίζερες» τις μειώσεις των δημοτικών τελών θυμίζοντας στον Γιάννη Μπουτάρη ότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση ζητούσε δραστικότατες μειώσεις της τάξης του 25-30%.

Και επανέλαβε τις προτάσεις της παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των ατόμων με μεγάλο ποσοστό αναπηρίας, των πολυτέκνων και των μονογονεικών οικογενειών, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. «Σε μια εποχή που όλοι πλήττονται από την κρίση, ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι αρωγός κυρίως στους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερη ανάγκη» επισήμανε ο Κ.Γκιουλέκας.

«Αφανίζετε ότι πολιτιστικό υπάρχει και δραστηριοποιείται στην πόλη το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην προσωπική σας αισθητική και γι αυτό περικόψατε κατά 100% τις επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους. Μειώσατε δραματικά την επιχορήγηση στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό, σε αθλητικούς συλλόγους, μειώσατε τα κονδύλια για την Αγιορείτικη Εστία, για το κληροδότημα Καραγιάννη. Ποια είναι τελικά η αισθητική σας;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και συνέχισε: «Μήπως το χριστουγεννιάτικο δέντρο που βούλιαξε πέρυσι στο Θερμαϊκό; Μήπως το τεράστιο, ακαλαίσθητο κατασκεύασμα-αψίδα που τοποθετήσατε στη συμβολή των οδών Αγ. Σοφίας με Τσιμισκή που θύμιζε επαρχιακή πόλη σοβιετικού τύπου του 1970; Ή μήπως η αισθητική σας είναι αυτή που έχει μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη στην πιο βρώμικη και σκοτεινή πόλη της Ελλάδας;» κατέληξε ο Κώστας Γκιουλέκας.

Μάτης: Βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον η πολιτική του δήμου


Βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον χαρακτήρισε την πολιτική της διοίκησης του δήμου, ο επικεφαλής της παράταξης "Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη", Χρ. Μάτης.

"Πολλοί λένε ότι το σημαντικό σε ένα ταμείο είναι τα έσοδα. Πόσα δηλαδή μπαίνουν στο ταμείο για να κάνουμε πολιτική. Το θέμα είναι βέβαια και τι κάνουμε τα λεφτά όταν βγαίνουν από το ταμείο. Η διοίκηση έχει και στα δύο έλλειμμα", υποστήριξε κι έφερε ως παράδειγμα τα δημοτικά τέλη. Όπως υποστήριξε "Γίνεται μείωση: Στην πρώτη ζώνη, την ακριβή κατηγορία του 2012, τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες κάτω από την Εγνατία, μειώνονται σχεδόν 20%. Στην άλλη κατηγορία, πάνω από την Εγνατία, η μείωση είναι μόλις 0,02 λεπτά ανά τ/μ, δηλαδή 1,5 ολόκληρο Ευρώ το χρόνο για ένα διαμέρισμα 75 τ.μ. Είναι προφανές ποιους επέλεξε να ελαφρύνει η διοίκηση. Αυτούς που θεωρητικά έχουν καλύτερη και ακριβότερη κατοικία".

Ο κ. Μάτης υποστήριξε πως ο δημόσιος χώρος της πλατείας Αριστοτέλους παραχωρήθηκε απαρατύπως, παρανόμως και δωρεάν, για τις γιορτές, την ώρα που ο δήμαρχος Βόλου "έκανε διαγωνισμό και πήρε 15.000 από το Παγοδρόμιο μόνο. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, επιλέγεται ένας επιχειρηματίας που δε θα δαπανήσει τίποτε για το δημόσιο χώρο που για να εκμεταλλευτεί για πολλές εβδομάδες. Και η «επιλογή» αυτή, γίνεται από τη διοίκηση του Δήμου, όχι απλά χωρίς φροντίδα για να υπάρξει οικονομικό όφελος για το Δήμο. Γίνεται επιπλέον χωρίς διαφάνεια και  χωρίς έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου". 

Πρόσθεσε πως "η μόνη επενδυτική δραστηριότητα που είναι διαθέσιμη σε αυτήν την πόλη, είναι οι επιχειρήσεις εστίασης. Και σε αυτήν την εκτίμηση στηρίζεται η αυξημένη προσδοκία".

Μιλώντας για τα ενοίκια που πληρώνει ο δήμος ισχυρίστηκε ότι "είναι πραγματικά αδύνατο να βγάλει κάποιος άκρη, σε αυτό τον προϋπολογισμό".

Για το αποθεματικό του δήμου τόνισε: "Υπάρχει ένα πραγματικό μέγεθος όμως το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Σε απόλυτες τιμές. Το αποθεματικό του δήμου ήταν στα 9,5 εκ. ευρώ στο τέλος του 2010, παρέμεινε στα ίδια το 2011 και προβλέπεται να είναι στα 7,5 εκ. στο τέλος του 2013. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τρώμε από τα έτοιμα. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική πολιτική που ασκείται καταναλώνει περισσότερα απ΄ όσα παράγει ο δήμος! Και για αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μειώστε τις δαπάνες σας και αυξήστε τα έσοδα σας", πρότεινε!

Υποστήριξε ότι ο δήμος δεν εισπράττει, για παράδειγμα, "τα οφειλόμενα 350.000 ευρώ από το Maison Crystal γνωστότερο στους περισσότερους ως Ιντερνι". Ούτε είχε "αποτέλεσμα για την είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, από τους παραβάτες της πλατείας Αριστοτέλους που καταπατούν και εκμεταλλεύονται αδάπανα γι’ αυτούς και ατιμώρητοι το δημόσιο χώρο. Αντίθετα μπλοκάρατε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών επειδή χρωστούσαν κλήσεις τροχαίας από την προηγούμενη δεκαετία".

Και κατέληξε: "Δυστυχώς αυτά τα χρήματα τα θέλετε για να ικανοποιείτε πελατειακές σας υποχρεώσεις. Αυτή η πολιτική είναι καταστροφική! Όχι για τους προσωρινούς διαχειριστές που σήμερα είναι στη διοίκηση. Άλλωστε αυτοί δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Η πολιτική της διοίκησης είναι βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον"!