apth_skoypidia_01.jpg
Να αποδοθεί το ΑΠΘ στους χιλιάδες φοιτητές, που επιθυμούν να σπουδάσουν, ζητούν οι καθηγητές του ιδρύματος. Τα μέλη της Ένωσης Καθηγητών ΑΠΘ, περιγράφουν μια ζοφερή πραγματικότητα εντός του πανεπιστημίου. >>>

Κάνουν λόγο για καταπατημένες αίθουσες, παράνομες εμπορικές δραστηριότητες, ξυλοδαρμούς μεταξύ παρατάξεων, υποβαθμισμένα από την ανεξέλεγκτη αφισοκόλληση κτίρια, παράνομες καταλήψεις κτιρίων, βίαιη παρεμπόδιση των διοικητικών, εκπαιδευτικών κι ερευνητικών δραστηριοτήτων, «πάρτι» που αφήνουν πίσω τους βρομιά και παράνομα κέρδη, εμπόριο ναρκωτικών και «πιάτσα» έξω από τη Λέσχη, περιορισμένη ως ανύπαρκτη ασφάλεια όταν σκοτεινιάσει.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, είναι φαινόμενα που πρέπει να σταματήσουν οριστικά.

«Το ΑΠΘ οφείλει να αντισταθεί στην παρανομία και στις πιέσεις που του ασκούνται. Δεν του επιτρέπεται να συνεχίσει να συντηρεί ένα καθεστώς αδιαφάνειας κι εξυπηρέτησης ημετέρων, που βλάπτει υπέρμετρα την αποστολή του και το ζημιώνει οικονομικά. Τις αρχές αυτές ο Σύνδεσμος Καθηγητών ΑΠΘ θα τις υπερασπιστεί με κάθε τρόπο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντιδρά ο ΕΣΔΕΠ

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεν είναι γκέτο που δεν κυκλοφορεί κανένας», απάντησε ο Γιάννης Κρεστενίτης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Καθηγητών του ΑΠΘ, με την οποία οι τελευταίοι περιγράφουν με μελανά χρώματα την εικόνα του πανεπιστημίου.

Όπως είπε ο κ. Κρεστενίτης στη Ραδιοεφημερίδα του FM100 και στον δημοσιογράφο Δ.Ι.Ασπροπούλη, «το ΑΠΘ βίωσε μια άσχημη κατάσταση με την απεργία των εργολαβικών υπαλλήλων και την κατάληψη του κτιρίου της Διοίκησης», όμως «κύριο αίτιο είναι η οικονομική ασφυξία στην οποία έχει οδηγηθεί το ίδρυμα, με τη μείωση του προϋπολογισμού του κατά 50% σε σχέση με αυτόν του 2009». Ο κ. Κρεστενίτης υποστήριξε ότι με τη μείωση των κονδυλίων υποβαθμίστηκαν οι καθημερινές λειτουργίες του ΑΠΘ.

Ο πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ παραδέχτηκε πως καταγράφονται, κατά διαστήματα, τέτοια περιστατικά που περιγράφουν οι καθηγητές του ΑΠΘ, όμως «αυτή δεν είναι η συνήθης ζωή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου».