Ένα πρωτότυπο Συνέδριο, με θέμα το θάνατο, διοργανώνεται, με πρωτοβουλία φοιτητών του Α.Π.Θ. >>>
Το συνέδριο φιλοξενείται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, από σήμερα, στις 9 το πρωί, έως και τις 14 Δεκεμβρίου 2012.
Το Συνέδριο, με τίτλο «Στοχασμός του Θανάτου: Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις», τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Λέκτορα Φιλοσοφίας, Επαμεινώνδα Βαμπούλη, , ο οποίος απεβίωσε το περασμένο καλοκαίρι και δεν πρόλαβε να είναι εισηγητής. 
Το συνέδριο θα ξεκινήσει από την επιστήμη της Φυσικής και ιδιαίτερα της Αστροφυσικής για την κατάσταση που επικρατεί στον μακρόκοσμο και στο σύμπαν και, στη συνέχεια, θα προσγειωθεί στον ταπεινό μας πλανήτη και στο φαινόμενο της ζωής, αρχικά μέσα από τις επιστήμες της Βιολογίας, της Ιατρικής και της Ψυχολογίας, στη συνέχεια μέσα από τα πολιτιστικά γεννήματα αλλά και τα καλλιτεχνικά και πνευματικά κειμήλια της ανθρωπότητας, όπως το θέατρο, η λογοτεχνία, η φιλοσοφία και η θεολογία, για να καταλήξει σε θέματα ηθικής, ειδικότερα βιοηθικής, που ταλανίζουν τις σύγχρονες επιστήμες και να ρίξει την αυλαία με μια ματιά στην αρχαιολογία και στον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης του φαινομένου 'θάνατος' από τους ανθρώπους που κατοικούν στις τέσσερις γωνιές του σύμπαντος, εκτεινόμενο από την κελτική δύση μέχρι την Ινδία και την Κίνα και από το χριστιανικό βορρά μέχρι τον ιουδαϊκό νότο.
To συνέδριο διοργανώνει η 'Φοιτητική Πρωτοβουλία Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Συνεδρίων Α.Π.Θ.'. Πρόκειται για μια ανοιχτή, μη θεσμική, ομάδα φοιτητών, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις που ασχολείται με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και συνεδρίων με στόχο τη διερεύνηση, την πληροφόρηση και τον προβληματισμό γύρω από συγκεκριμένα θέματα επιστημονικού και κοινωνικού χαρακτήρα. 
Στις εκδηλώσεις μετέχουν Καθηγητές, Διδάκτορες, Υποψήφιοι Διδάκτορες και Μεταπτυχιακοί φοιτητές τόσο του Α.Π.Θ. όσο και άλλων Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα περισσότερα συνέδρια πραγματοποιούνται εκτός του Πανεπιστημιακού χώρου, καθώς η ομάδα ενστερνίζεται την αρχή ότι η γνώση και η πληροφόρηση ανήκει σε όλους.
Η είσοδος στο συνέδριο είναι ελεύθερη.