aids2.jpg
Θα περίμενε κανείς ότι, με τέτοια εκστρατεία ενημέρωσης, τα κρούσματα του AIDS θα είχαν μειωθεί. Οι αριθμοί, όμως, αποκαρδιώνουν τους αισιόδοξους, όπως φαίνεται από τα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε σήμερα το τμήμα πρόληψης και προαγωγής υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. >>>

 

Δραματικά είναι τα στοιχεία που δίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ για την Ελλάδα, σύμφωνα με το σύστημα της υποχρεωτικής δήλωσης: Μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2011 είναι: 11.340 περιστατικά HIV λοίμωξης από τα οποία 3.235 έχουν εμφανίσει AIDS και 5.500 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή. Ο συνολικός αριθμός θανάτων ανέρχεται στους 2.152. Η πορεία της HIV λοίμωξης παρουσιάζεται ανοδική μετά το 2002.

Το 2008 τα περιστατικά ήταν 5,8 / 100.000 πληθυσμού. Στο πρώτο δεκάμηνο του 2011 καταγράφηκε εντυπωσιακή άνοδος με 7,1 περιπτώσεις/ 100.000 πληθυσμού.

“Παρατηρώντας το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα, αλλά και την ανοδική του πορεία στην Ελλάδα, με αλλαγή των χαρακτηριστικών της επιδημίας, γίνεται όλο και περισσότερο αναγκαία η επαγρύπνηση των φορέων Δημόσιας Υγείας” τονίζεται στην ανακοίνωση του τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η HIV/ AIDS λοίμωξη παραμένει μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της Δημόσιας Υγείας ανά τον κόσμο ως προς την πρόληψη, τη θεραπεία και την περίθαλψη, δοκιμάζοντας την αντοχή και την αποτελεσματικότητα του Συστήματος Υγείας κάθε χώρας».